vineri, 26 aprilie, 2024

Intimităţi din căsătoria lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino

Distribuie:

Publicat:

Intimităţi din căsătoria lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino. Făcând parte din anturajul reginei Maria, Zizi era des văzută în saloanele mondene. Tatăl ei era general în armata română.

Carol şi Zizi se cunoşteau din copilărie. Prinţul a dispărut în anul 1918 de la Regimentul de vânători de munte. A ajuns însoţit de un prieten în Ucraina trecând Nistrul.

S-a pus sub protecția unor ofițeri austrieci și și-a continuat drumul până la Odesa. Acolo s-a căsătorit cu Zizi Lambrino.

Politicianul I.Gh.Ducă își amintește:

„Ofițerii Puterilor Centrale sunt prezenți. Autoritățile inamice sunt încântate că Dinastia care le-a declarat război primește o astfel de lovitură.”

Capitolul a fost agravat de faptul că Odesa se afla pe teritoriul inamic, sub ocupația Puterilor Centrale.

Carol se făcea astfel vinovat de dezertare și trădare, cu circumstanțe agravante; țara se afla în război.

O rușine pentru Familia Regală

Pentru regele Ferdinand și regina Maria, gestul fiului lor a venit ca o lovitură puternică, date fiind condițiile politice, militare și economice în care se afla țara.

Constantin Argetoianu nota în Memorii:

„Vâlva a fost enormă, căci Prințul, în care toți ne pusesem încrederea pentru viitor, intrase pentru prima dată în gura lumii, dându-ne o mare decepție.

„Unii sunt pentru o pedeapsă aspră: dezmoștenirea lui Carol și trimiterea lui în fața tribunalului militar pentru dezertare. Alții însă propun o soluție blândă. Regina Maria, mai ales, își apără copilul cu energie:

„Opinia publică s-a întors împotriva lui Carol. Barbu a confirmat că Marghiloman este ostil, se hotărâse să ceară Regelui să-și declare fiul scos din toate drepturile fără să i se dea ocazia de a-și repara greșeala.

Nu mai e nevoie să spun că vestea m-a pus pe foc și m-am ridicat furtunos declarând că Marghiloman și-a vândut sufletul germanilor.”

La insistențele trimișilor lui Ferdinand, prințul Carol se întoarce la Iași. Este așteptat la graniță de Regină Maria cu care are discuții încordate pline de reproșuri, lacrimi și promisiuni,

Va fi trimis la mânăstirea Secu-Horaița, în Carpații Orientali, lângă Bicaz.

Intimităţi din căsătoria lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino

În 8 ianuarie 1919 căsătoria este anulată. Însă Carol îi scrie în continuare scrisori de dragoste lui Zizi și amenință cu evadarea și cu sinuciderea. Carol vrea să se împace cu Zizi și pentru că ea așteaptă un copil.

La 1 august 1919 Carol îi scrie o scrisoare prin care recunoaște că este tatăl copilului. La un moment dat Carol va simula și o tentativă de sinucidere, împușcându-se în picior la Cotroceni.

Numele copilului a fost Mircea Lambrino, și nu a fost niciodată recunoscut de către Casa Regală a României.

Regele Ferdinand și regina Maria hotărăsc să îl trimită într-o călătorie în jurul lumii. Pe 20 februarie prințul Carol, în soțit de aghiotantul său Nicolae Condiescu, pleacă din portul Constanța. La sfârșitul călătoriei Carol o întâlnește pe Elena a Greciei la Lucerna. Se pare că este dragoste la prima vedere și principele o uită pe Zizi Lambrino.

„Înapoiat în țară, vindecat, l’ Enfant prodigue a fost primit cu brațele deschise de poporul său și de guvern. La final de octombrie 1920 și-a făcut intrarea triumfală în București.

Prigonitul de până atunci, prizonierul de la Pângărați, de la Mânăstirea de la Bistrița, sinucigașul din amor, (…) a fost primit cu un alai deosebit, ca și cum s-ar fi înapoiat de la o mare bătălie pe care o câștigase. Singura sa victorie nu o purtase decât la Lucerna, pe o canapea.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img