miercuri, 24 aprilie, 2024

Investitiile in piata de capital ale romanilor nu sunt suficiente, atentioneaza directorul general al BVB

Distribuie:

Publicat:

România are încă o participare redusă a populaţiei la piaţa de capital, a afirmat marţi Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti, la o dezbatere online, menţionând că trebuie să avem mult mai mulţi bani ai românilor investiţi în piaţa de capital.

"Avem un număr de investitori care a crescut. Cel puţin anul trecut, cu 20 şi ceva la sută. Am ajuns la aproape 70.000 de investitori individuali cu deţineri în Fondul de Compensare, cel puţin raportat la ce ne spune Fondul de Compensare al investitorilor. Bineînţeles, emisiunile de titluri de stat de anul trecut au contat şi ne-au ajutat foarte mult. Sperăm să continue, sperăm să avem o participare semnificativ ridicată a populaţiei. Suntem încă cu participarea populaţiei la piaţa de capital la un nivel redus. Trebuie să avem o participare mult mai mare, trebuie să avem mult mai mulţi bani ai românilor investiţi în piaţa de capital. Dacă ne uităm la câţi bani şi câtă lichiditate este în sistemul bancar se observă foarte clar dezechilibrul creat între sistemul bancar şi piaţa de capital. Piaţa de capital trebuie să beneficieze de mult mai mulţi bani din partea românilor şi astfel să ajutăm economia românească să se finanţeze şi prin piaţa de capital. Aceasta fiind, din punctul meu de vedere, o verigă lipsă a lanţului acestuia de finanţare economic. O verigă foarte importantă pentru dezvoltarea economică a României", a spus Adrian Tănase, la prima ediţie a dezbaterilor "Vocea pieţei", organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

El a subliniat să trebuie identificate foarte clar care sunt impedimentele pentru care românii nu participă la piaţa de capital, nu economisesc în acţiuni şi obligaţiuni, şi încă preferă alte active financiare, scrie Agerpres.ro.

"Cred că suntem cu toţii convinşi că este şi o problemă de cultură financiară pe care o avem dar până acolo cred că sunt şi probleme, tehnicalităţi, astfel încât să facem accesul românilor la piaţă şi în consecinţă accesul companiilor româneşti la finanţarea din partea românilor facil. Piaţa se poate dezvolta. Dezvoltarea pieţei de capital nu necesită nicio investiţie din partea nimănui. Nu trebuie să investim ca în infrastructură sau în educaţie sau în sănătate. Trebuie doar să creăm cadrul de reglementare potrivit pentru a lăsa piaţa să se dezvolte. Piaţa îşi găseşte singură resursele însă trebuie să îi creăm cadrul de reglementare necesar", a declarat Adrian Tănase.

El a menţionat că pentru orice piaţă de capital comunitatea de investitori individuali este importantă deoarece aceasta alimentează inclusiv investitorii instituţionali iar dacă nu avem investitori individuali într-o piaţă de capital nu avem nici investitori instituţionali.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img