vineri, 19 aprilie, 2024

Iohannis ATACA legea compatibilitatii alesilor locali

Distribuie:

Publicat:

Iohannis ATACA legea compatibilitatii alesilor locali

Administratia Prezidentiala a presedintelui Klaus Iohannis,a organizat o conferinta de presa.Principale teme abordate au fost: Numiirea lui Daniel Horodniceanu la sefia DIICOT,eliminarea taxei pe bacsis si scandalul Codului Silvic

“Pentru a evita interpretari eronate, am decis ca atunci cand ajung la mine declaratii discutate in spatiul public sa fac declaratii legate de promulgarea sau nepromulgarea lor. In ce priveste primul pachet de legi, cele legate de finantarea partidelor, cea care reglementeaza alegerea administratiei publice locale si legea care reglementeaza partidele, cele trei au facut parte din pachetul de legi abordate la consultarile cu partidele. Este foarte important ca modificarile legii in reglementarea partidelor sa aduca imbunatatiri. Imbunatatire vizand cresterea performantei partidelor politice, cresterea transparentei in gestionarea banilor in campanie si in ansamblu cresterea performantei clasei politice. Aceste legi au fost promulgate. Nu sunt legi perfecte. Stiu ca au existat discutii in spatiul public. Fiecare in parte reprezinta un progres intr-o directie buna. Au fost promulgate pentru ca le consider un castig in aceasta etapa. Legea finantarii partidelor a fost retrimisa in Parlament. Parlamentul a modificat legea si a ajuns inapoi la promulgare. A doua lege, cea referitoare la partide politice, contine cateva modificari. Cea mai importanta: cea privind numarul de fondatori, 3. Se introduce prima data notiunea de partid local, acest lucru il consider bun. Din acest motiv am promulgat legea. As vrea sa raspund unei observatii a societatii civile: eronat s-a inteles ca daca un partid este inactiv este radiat. Acest lucru este posibil numai prin hotarare judecatoreasca.
Legea privind alegerea autoritatii locale: este un progres fata de vechea forma a legislatiei. Avem o noutate aparenta care in realitate inseamna la o revenire a formei vechi a legii: alegerea presedintelui de CJ se face de catre consilierii judeteni, nu de catre populatie. Aceasta modificare este binevenita. Am considerat ca aceasta lege este un progres si am promulgat-o. Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, 51/2006. Primarul si presedintele de CJ pot fi membri in Adunarea generala a actionarilor atunci cand e vorba de o societate care se ocupa de utilitati publice. Aceasta lege care mi-a fost trimisa si a ajuns a doua oara la presedintie nu va fi promulgata. A fost retrimisa de predecesorul meu, acum a fost trimisa a doua oara la promulgare. Am dubii si am facut o adresa catre CCR. Voi solicita verificarea constitutionalitatii acestui act normativ. Am spus ca acest domeniu trebuie mai bine reglementat: incompatibilitatile trebuie clarificate dupa o discutie publica. Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din aceasta problema folosind un subterfugiu: un articol dintr-o lege care nu reglemeneteaza incompatibilitati.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img