joi, 28 martie, 2024

Iohannis si-a intrerupt vacanta. Vezi pentru ce

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti decretul pentru acreditarea in calitatea de ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a lui Mihnea Ioan Motoc, informeaza Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, seful statului a semnat si decretul de acreditare in calitatea de ambasador extraordinar al Romaniei in Republica Belarus a lui Viorel Mosanu.

La jumatatea lunii mai, cei doi au primit aviz favorabil din partea comisiilor de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Mihnea Motoc a declarat la audierile in comisiile de specialitate ale celor doua Camere ca, prin nominalizarea sa ca ambasador in Marea Britanie, are sansa de a porni la drum cu un guvern aflat la inceput de mandat, cu o majoritate limpede, el aratand ca, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmati in functie si ca a avut ocazia sa ia legatura cu acestia in diferite formate ale Consiliului UE.

El a mentionat atunci ca mandatul sau, in esenta, ar trebui concentrat pe patru directii majore: cea care tine de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmari negocierea raporturilor dintre UE si Marea Britanie, si anume referendumul anuntat pentru 2017, si din perspectiva tarii noastre, centrarea pe problemele si preocuparile, dar si oportunitatile unei comunitati de romani bine ancorate in societatea britanica.

Despre comunitatea romanilor din Marea Britanie, Motoc a spus ca 80% dintre acestia sunt angajati, fiind o medie care depaseste media de angajare, de ansamblu, in societatea britanica si o depaseste pe baza unor calificari profesionale care sunt superioare.

In cazul comunitatii romanilor, problematica este insotita de foarte multe sensibilitati, de necazuri, de dureri, iar acest lucru nu ma va lasa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte delicate ale fiintarii romanilor in Marea Britanie, am inceput sa ma familiarizez cu fatete ale acestui fenomen, inclusiv dimensiunea consulara, cea privind cooperarea politieneasca”, a mai declarat Motoc.

El a adaugat ca este “ofensat de discriminari, de orice stereotipuri la adresa romanilor, care in ultima instanta se repercuteaza asupra imaginii si statutului nostru ca tara”.

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de Reprezentant permanent al Romaniei la Uniunea Europeana si a fost propus ambasador in Marea Britanie si Irlanda de Nord.

Diplomatul Motoc era ambasador pe langa UE din aprilie 2008.

In perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al Romaniei pe langa ONU, iar intre 1999 si 2001 a fost ambasador in Olanda. Anterior a detinut diverse functii in cadrul Ministerului de Externe.

La 12 iunie, presedintele Klaus Iohannis a semnat alte 10 decrete pentru acreditarea unor ambasadori, intre acestia numarandu-se Emil Hurezeanu – ambasador in Germania, Adrian Cioroianu – delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO, Ion Jinga – reprezentant permanent al Romaniei pe laga ONU de la New York.

La 29 iunie, seful statului a semnat si decretul de numirea a lui Liviu Maior ca ambasador al Romaniei la Washington.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img