vineri, 19 aprilie, 2024

Ion Cristoiu:”Klaus Iohannis NU vrea s-o supere pe Merkel”

Distribuie:

Publicat:

“Ca sa n-o supere pe Angela Merkel, Klaus Iohannis vrea sa ne prezinte Europa cu mai multe viteze ca acceptabila de catre Romania”, a fost mesajul dur al lui Ion Cristoiu pe blog-ul sau pentru presedintele Romaniei, in contextul “Europei cu mai mai multe viteze” vehiculat in ultima vreme.

“Dupa Reuniunea Consiliului European, vineri 10 martie 2017, Klaus Iohannis a tinut o conferinta de presa. Scurta, deoarece era deja vineri, pe la doua dupa-amiaza, timp in care de regula el se gasea in drum spre una dintre numeroasele case de la Sibiu, in sunete de sirene si fulgerari de girofaruri. Chiar in viteza, gen in timp ce-si punea paltonul, conferinta de presa s-a remarcat prin stradania lui Klaus Iohannis de a-i linisti pe romani in privinta Uniunii Europene cu mai multe viteze asigurindu-i ca la Reuniune nu s-a discutat asa ceva (o minciuna sfruntata sau efectul atipirii in timpul sedintei?), ca pina la urma Romaniei i-ar conveni Europa cu mai multe viteze, dind drept exemplu (ce alt exemplu putea alege purtatorul de cuvint al DNA?) acceptarea unui procuror general de mai multe state ale UE.

Cine stie despre ce-i vorba si-a dat seama ca Neghiobul Iresponsabil s-a vrut smecher. Ca vizitiu al Angelei Merkel, el nu-si poate permite sa bombane impotriva deciziei deja luate de cuplul franco-german. Asta ar fi facut dificil umblatul cu fofirlica pe la Bruxelles. E limpede ca Klaus Iohannis, care si-a asumat cu de la sine putere pozitia Romaniei fata de Europa cu mai multe viteze, asculta doar vocea Berlinului. Un fel de Horia Sima in timpul regimului antonescian. Ca sa nu provoace indignare in Romania el a optat pentru o smecherie:

Infatisarea initiativei ca si cum n-ar fi atit de rea pentru Romania, prin falsificarea ei ca o Europa a proiectelor, dupa cum s-a intimplat cu desemnarea unui procuror general al UE.

In viziunea mistificatoare a lui Klaus Iohannis, Uniunea Europeana ar fi o retea de ONG-uri care initiaza fel de fel de proiecte. Nimic mai mincinos decit aceasta interpretare. Daca dracu n-ar fi atit de negru de ce fac atita galagie tarile de la Visegrad? De ce se zbat francezii si germanii si stabii UE sa impuna initiativa?

Ca Europa cu mai multe viteze e un Proiect franco-german care imparte tarile UE in tari Premium si tari de mina a doua ne arata un document strain presei noastre, care nu l-a prezentat nici macar in fuga: Interviul dat de Françoise Hollande luni, 6 martie 2017, inainte summitului informal de la Versailles, unui grup de jurnale din Europa:

Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, The Guardian, La Vanguardia si Gazeta Wyborcza.

A fost o initiativa neobisnuita, dar care spune multe despre nevoia presedintelui francez de a explica opiniei publice europene initiativa Europa cu mai multe viteze. Ca istoric al clipei, constient ca initiativa Europa cu mai multe viteze e un eveniment istoric, de talia Brexitului, am vrut sa vad ce se spune explicit despre initiativa. Cu exceptia acestui interviu, n-am intilnit la cei care au lansat-o o explicare mai larga, menita a ne face sa intelegem ce se ascunde dincolo de ea. De inteles. Tarile din Est, care vor fi tratate ca tari de mina a doua, nu trebuie sa-si dea seama de esenta initiativei decit cind ea va fi luata.

De aceea, asa cum am facut si cu cartea lui Trump, pun la dispozitia cititorilor mei ample fragmente traduse din interviu in care presedintele francez explica Europa cu mai multe viteze:

„Ziaristi: Veti primi in seara asta, la Versailles conducatorii Germaniei, Italiei si Spaniei. Pentru ce aceasta reuniune a celor patru tari?

Hollande: Angela Merkel si eu ne consultam regulat, inaintea tuturor consiliilor europene si asupra tuturor subiectelor. E in interesul intregii Europe. Dar nu e o relatie exclusiva. Cum cea de a 60 aniversare a Tratatului se tine la Roma, pe 25 martie, ni s-a parut logic de a asocia Italia si a invita Spania. Nu e vorba de a impune punctul de vedere al celor mai populate tari din zona euro; e vorba de a face sa avanseze Europa cu o determinare si un angajament care merg dincolo de mandatele noastre interne, dincolo de momentul in care presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a prezentat scenariile sale asupra viitorului UE.

Ziaristi: Cuplul franco-german nu mai e suficient?

Hollande: E indispensabil. Vorbesc din experienta. Daca nu sunt incredere si uniune intre Franta si Germania asupra principalelor subiecte, Europa nu poate avansa. Dar nu e suficient. Cind doamna Merkel si cu mine gasim un acord, nu-l impunem prin autoritatea noastra altor tari, trebuie sa le convingem.

Ziaristi: In Franta si la Bruxelles, unii gasesc axa franco-germana dezechilibrata. Sunteti acuzat ca sunteti prea slab fata de cancelara Germaniei.

Hollande: Franta a dus Germania mai departe decit prevazuse ea sa mearga. De exemplu, in ceea ce priveste Uniunea Bancara. Alt exemplu, cel al Greciei. Franta a evidentiat cit ar fi costat plecarea acestei tari din zona si Germania a facut in asa fel, in cadrul discutiei, incit sa fixeze reguli, angajamente, care au fost de altfel respectat de Alexis Tsipros (…)

Nimeni nu e satisfacut si Europa e perdanta. Fara un nou spirit european, UE se va scufunda in disolutie si pina la urma in dislocare (…). Europa alcatuita din 27 nu mai poate fi Europa uniforma alcatuita din 27. Multa vreme aceasta idee a unei Europe diferentiate, cu viteze diferite, ritmuri distincte pentru a progresa, a suscitat multa rezistenta. Dar azi e o idee care se impune. Altfel Europa va exploda.

Ziaristi: Nu exista o alternativa?

Hollande: Nu. Sau facem diferit sau nu mai facem impreuna. Pe viitor va fi un Pact comun, o Piata interna, cu o moneda unica pentru unii. Pe acest soclu, pentru statele membre care vor voi, va fi posibil sa se mearga mai departe in domeniul Apararii, in ce priveste armonia fiscala sau sociala, mai departe, in domeniul Cercetarii, Culturii, Tineretului.

Pe scurt, am conceput grade de integrare.

Ziaristi: Dar fara pauza in integrare?

Hollande: Nu!

Nici o tara nu trebuie sa impiedice alte tari sa mearga mai repede. Sa fim cinstiti: Anumite state membre nu se vor alatura niciodata zonei euro. Sa luam act de asta si sa nu le asteptam pentru a aprofunda uniunea economica si monetara. De unde propunerea mea de Buget al zonei Euro. Caci, daca vrem sa facem mereu totul in 27, riscul e sa nu mai facem nimic.

Ziaristi: Si tarile care nu vor refugiati.

Hollande: In toamna lui 2015, cind a avut loc discutia in Consiliul European, le-am spus tarilor recalcitrante:

«Nu vreti sa primiti refugiati?

Nu-i veti avea. Si va veti asuma politic aceasta situatie.»

Ziaristi: S-a preferat o formula bazata pe voluntariat, azi constatam ca obiectivele nu sunt atinse?

Hollande: De ce sa ne miram? Europa e capabila sa impuna sanctiuni in caz de abatere de la disciplina bugetara sau de la regulile concurentei, dar pare dezorganizata in fata statelor care dau cu piciorul principiilor solidaritatii si care tolereaza toate abuzurile in materie de munca detasata. Europa trebuie sa stabileasca mai bine ierarhia prioritatilor sale. (…)

Ziaristi: Cum explicati dezamagirea provocata de proiectul UE? A fost subestimata revendicarea arile, identitatea nationala? Resentimentele privind mondializarea? Ce greseli au fost comise?

Hollande: Largirea UE a fost realizata in numele unor principii politice absolut respectabile, dar ea a permis ca unele tari sa vina sa faca concurenta altora. In conditii foarte avantajoase. Nu ar fi trebuit, oare, o faza de tranzitie mai lunga? Bineinteles, dar e prea tirziu. Si este usor pentru populistii din Vest sa denunte delocalizarile si in Est sa se apere cu orice pret libertatea de circulatie. Apoi Europa n-a parut ca-si apara suficient interesele comerciale in lume: a vrut sa fie un exemplu de deschidere, pentru ca ea crede in schimbul liber. Dar ea a putut sa dea impresia ca a cedat tarilor emergente (…) Problema majora a Europei nu e sensul acestor alegeri, ci lentoarea cu care ia deciziile. Europa actioneaza mai degraba bine, dar intotdeauna prea tirziu. Astfel, pentru Grecia, cit timp a trebuit sa astepte pentru a ajunge la Acordul din iulie 2015? Si de la acea noapte de negociere din Consiliul, cite reuniuni au fost necesare Eurogrupului pentru a varsa Greciei ceea ce ii era deja promis?

In ce priveste Uniunea Bancara, ne-au trebuit 3 ani pentru a introduce regulile si a instala autoritatile. In privinta refugiatilor, cit timp inca pentru a crea Garda de Coasta, centrele «Hot spots» si a incheia un acord cu Turcia? Si pentru intarirea instrumentelor noastre de lupta impotriva terorismului, cit timp ne-a trebuit? Modurile de-a lua decizii ale Europei nu mai sunt adaptate unei lumi care e cea a urgentei (…). O UE eficace inseamna Autoritati care decide repede. Este marea lectie a acestor ultimi ani de criza (…).

Prea multe lucruri ajung pina la Consiliul European, care, va amintesc functioneaza pe baza de consens, sefii de stat si de guvern n-ar trebui sa mai fie sesizati decit cu esentialul.”, a scris Cristoiu pe blog-ul sau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img