joi, 28 martie, 2024

Ion Iliescu, ignorat de ziua lui

Distribuie:

Publicat:

on Iliescu isi serbeaza onomastica in familie. De ani buni, fostul presedinte nu isi mai primeste admiratorii la sediul PSD sau la biroul sau.

In urma cu mai multi ani, Ion Iliescu a decis sa nu isi mai serbeze public onomastica. Admiratorilor le mai raman doar blogul sau si telefonul.

In perioada in care era sef de stat, sarbatoarea era publica.

Fostul presedinte Ion Iliescu a postat un mesaj pe blogul sau personal la 28 de ani de la Revolutie.

Fostul presedinte Ion Iliescu vorbeste despre Revolutia din Romania, precizand ca mostenirea acesteia este una pozitiva.

„Se implinesc, azi, 22 decembrie 2017, douazeci si opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat inceputul Revolutiei Romane.

In decembrie 1989 in Romania a avut loc o Revolutie, indiferent de ceea ce se straduiesc sa acrediteze cei carora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicala de sistem politic, s-au schimbat dramatic institutiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au aparut insitutii noi, noi drepturi si libertati civice, Romania s-a deschis spre lume.

Nevoia de libertate, de democratie, a jucat rolul de motor al schimbarii. Privatiunile de tot felul, umilintele unei vieti la limita supravietuirii, din ultimii ani ai ceausismului, au fost declansatorul revoltei populare. O revolta care mocnea, Timisoara fiind locul in care ea a izbucnit la suprafata, dupa ce la Iasi, represiunea Securitatii a inabusit o actiune similara.

Democratia s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viata lor la temelia noii Romanii, jertfa pe care o onoram, si o regretam, in acelasi timp, pentru ca nimeni n-ar trebui sa fie obligat sa se sacrifice pentru ideile si credintele lui. Pentru ca jertfa lor sa aiba un sens pentru noile generatii, trebuie ca, alaturi de drepturi si libertati, sa invatam sa ne asumam si responsabilitatile care deriva din starea noastra de cetateni.

Mostenirea Revolutiei Romane este una eminamente pozitiva, si ea trebuie aparata de toti cei care cred in libertate si in democratie. Ma inclin in fata memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate in anii totalitarismelor romanesti, a celor care, in decembrie 1989, au facut posibila schimbarea care a adus Romania in familia natiunilor europene”, a scris Ion Iliescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img