vineri, 19 aprilie, 2024

Ionut Vulpescu a primit aviz pozitiv la Ministerul Culturii

Distribuie:

Publicat:

Ionut Vulpescu, ministrul propus al Culturii şi Identităţii Naţionale, a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiilor de cultură, susţinând că în anul 2017 bugetul Ministerului Culturii se va dubla, iar instituţia va deveni un element central în actul de guvernare.

Ionuţ Vulpescu a criticat campania condusă de guvernul Dacian Cioloş pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului” exprimând că a fost vorba de „o campanie de imagine”.

„Vă amintiţi că în primăvară mesajul era s-a încheiat, am rezolvat. Era o lovitură de imagine. Eu cred ca trebuie să facem lucrurile cu responsabilitate.”, a mai spus Vulpescu.

„Eu nu ştiu care sunt cei care au negociat suma de 11 milioane. Trebuie făcută o analiză. S-a vorbit foarte mult în timpul campaniei publice despre acum ori niciodată. Nu este adevărat. Statul român prim Ministerul Culturii îşi poate exercita oricând dreptul de preemţiune”, a mai precizat Ionuţ Vulpescu, după ce a primit aviz pozitiv pentru a ocupa funcţia de Ministru al Culturii în cabinetul Grindeanu.

“S-a spus de multe ori în cei 26 de ani că domeniul pe care îl reprezint acum, cel al culturii trebuie să fie o prioritate. Eu cred că acum chiar este o prioritate. (…) Foarte importantă este bugetarea. (…) în acest an, în 2017, bugetul Ministerului Culturii va fi substanţial îmbunătăţit, până la un miliard de lei pentru investiţii şi proiecte. Ceea ce înseamnă dublarea bugetului Ministerului Culturii”, a declarat Ionuţ Vulpescu, în cadrul audierii din comisiile reunire de cultură ale Parlamentului.

Ministerul Culturii trebuie să redevină un element central în actul de guvernare, nu să fie un minister periferic, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Vulpescu a susţinut că pentru prima dată după mult timp, “inclusiv ,în proiectul legii salarizării unitare categorii din zona culturii vor fi privilegiate, alături de sănătate şi educaţie”.

“Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea centenarului Marii Uniri. În 2018 se împlines 100 de ani (de la Marea Unire-n.r.). Ministerul Culturii are un rol esenţial”, a mai spus Vulpescu.

Ministrul propus al Culturii a subliniat importanţa parteneriatului public-privat şi a susţinerii creaţiei vii, susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, construirea unei săli pe măsura anvergurii Festivalului Internaţional George Enescu şi a unui centru cultural multifuncţional în Bucureşti.

“Când am fost ministru în primul mandat am susţinut şi am readus marile festivaluri din ţară (…) la un nivel de finanţare pe măsura nevoilor organizatorilor. Trebuie să găsim o formulă ca să nu mai fie tot felul de blocaje şi inerţii birocratice. Oamenii care au demonstrat în timp că au pus România pe hartă şi au impus aceste festivaluri în plan naţional şi internaţional să nu mai aibă dificultăţi de finanţare”, a mai spus social-democratul propus la conducerea Ministerului Culturii.

Un alt obiectiv al mandatului său este şi pregătirea participării României la evenimentele internaţionale importante, cum este Festivalul internaţional de artă Europalia.

Vulpescu a adus în discuţie şi importanţa sprijinirii acţiunii europene “Timişoara capitală europeană a culturii”, dar şi a finanţării celorlalte proiecte care au fost depuse în această competiţie.

“Încurajarea investiţiilor private în patrimoniul imobil prin oferirea de facilităţi fiscale pentru o perioadă determinată pentru lucrările de restaurare şi amenajare a acelor imobile ce vor fi incluse şi în circuitul turistic”, se numără, de asemenea, printre obiectivele mandatului său.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu l-a felicitat pe ministrul susţinut de PSD.

“Sunteţi una dintre cele trei persoane care cât de cât înţelegeţi mecanismele din actualul guvern, va felicit!”, i-a spus Gigel Ştirbu lui Vulpescu.

Comisiile reunite au dat un aviz favorabil candidaturii sale la funcţia de ministru al Culturii, fiind înregistrate 17 “pentru” şi 5 “împotrivă”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img