marți, 16 aprilie, 2024

IPJ VASLUI:NU VA LASATI PACALITI PRIN METODA „ACCIDENTUL”

Distribuie:

Publicat:

Deoarece imaginatia infractorilor nu are limite, pentru a nu deveni victime a infractiunilor de inselaciune, va atentionam asupra tentativelor unor persoane rau intentionate de a va insela, prin diverse tehnici de comunicare.
   
In goana dupa castiguri consistente si usor de obtinut, inventivitatea indivizilor „certati” cu legea nu cunoaste limite. Avand in vedere faptul ca metodele de operare sunt aduse periodic la cunostinta cetatenilor de catre Politie, tocmai pentru a se preveni inselarea acestora de catre persoane fara scrupule, infractorii cauta mereu noi moduri de operare, iar cetateni de buna credinta, cad uneori in „plasa” intinsa de acestia.

De la inceputul lunii august,la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui au fost primite 7 sesizari privind infractiuni de inselaciune sau tentative la aceasta infractiune, prin metoda „accidentul”.

O femeie, in varsta de 93 de ani, din municipiul Vaslui, a fost contactata telefonic de catre o persoana de sex masculin care i-a relatat faptul ca o ruda a acesteia a fost victima unui accident de circulatie si intrucat prezinta fracturi la nivelul membrelor inferioare si coloana este nevoie urgent de o interventie chirugicala. Barbatul i-a mai precizat ca pentru interventia medicala este nevoie de o tija metalica, care, in functie de model costa intre 1500 si 3500 euro.

Ulterior, la domiciliul femeii s-a prezentat un tanar, in varsta de aproximativ 20-25 de ani, iar victima i-a dat acestuia suma de 4.100 lei.

Un caz asemanator, folosindu-se aceeasi metoda de inselaciune, a avut ca si victima o femeie, in varsta de 78 ani, din municipiul Vaslui. Aceasta a fost inselata cu suma de 600 euro.

In general victimele sunt alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie in strainatate si care detin bani la domiciliu, infractorii avand o atitudine foarte convingatoare.

Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori isi dau seama ca cineva incearca sa le insele si nu dau curs solicitarilor acestora ci, dimpotriva, sesizeaza politia.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia va recomanda insistent:

Daca sunteti contactati de pe un numar pe care nu il cunoasteti de catre o persoana care se da drept ruda, sau precizeaza ca vorbeste in numele unei rude cereti cat mai multe detalii, din care sa va convingeti de identitatea celui in cauza. Verificati, pe un numar de telefon cunoscut deja daca situatia de urgenta este reala.  Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind ca reprezinta rudele implicate intr-un accident rutier.

Nu depuneti sume de bani in conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti si nu furnizati bani unor persoane necunoscute. Aceeasi recomandare trebuie sa o aveti in vedere daca persoane necunoscute va solicita, sub orice pretext, sa reincarcati cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat intr-un accident de circulatie, dar intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.
    
In cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandari din partea unui politist si respectati-le intocmai!
   
Apelam totodata la persoanele care au rude apropiate ce se incadreaza in profilul victimelor inselaciunilor sa ia legatura cu acestea si sa le previna,  pentru a nu cadea in plasa acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img