joi, 28 martie, 2024

Iritabilitatea. Care sunt cauzele pentru care ne simtim iritati

Distribuie:

Publicat:

Iritabilitatea este o stare afectiva pe care multi dintre noi o resimtim in anumite zile si situatii, dar care face parte din spectrul comportamentelor si emotiilor agresive. Sunt multi factori si cauze care conduc la starea de iritabilitate. Iritabilitatea pe o perioada indelungata poate indica uneori o boala. Descopera mai multe in randurile de mai jos.

Iritabilitatea este o emotie comuna. Atunci cand o persoana se simte iritabila, lucruri mici care in mod normal nu ne deranjeaza ne provoaca o stare de enervare sau agitatie. Tensiunea rezultata poate face o persoana mai sensibila la situatiile stresante.

Multi factori pot provoca sau contribui la iritabilitate, inclusiv stresul pe viata, lipsa somnului, niveluri scazute de zahar din sange si modificari hormonale. Iritabilitatea extrema sau o senzatie de iritabilitate pentru o perioada indelungata poate indica uneori o afectiune de baza, cum ar fi o infectie sau diabet. Poate fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Oamenii pot prezenta urmatoarele simptome, impreuna cu o iritabilitate crescuta: confuzie sau dificultate deconcentrare, transpiratie excesiva, o bataie rapida a inimii, respiratie rapida sau superficiala. In continuare vom vedea care sunt cauzele iritabilitatii.

Stresul, o cauza majora a iritabilitatii

Trecerea printr-o perioada stresanta poate face o persoana sa se simta iritabilitatea mai mult decat de obicei. Cand cineva traieste un eveniment de viata stresant este mai dificil sa-si gestioneze emotiile si poate deveni coplesit. Poate fi un eveniment legat de munca, de scoala, de traume sau de durere. In astfel de situatii se putem simti mai putin toleranti fata de oamenii din jur.

Perioadele prelungite de stres pot duce la epuizare emotionala. Recunoasterea semnelor timpurii de stres si luarea de masuri pentru ameliorarea acestuia sunt foarte importante.

Iritabilitatea si depresia

Zeci de milioane de oameni sufera de depresie. Unul dintre semnele timpurii ale depresiei sau ale recidivei depresiei este sentimentul puternic de iritabilitate. Iritabilitatea este mai probabil sa fie unul dintre simptomele depresiei la barbati decat la femei. Apare adesea alaturi de sentimente agresive, asumare de riscuri si abuz de substante.

Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala din SUA, oamenii pot avea depresie daca au oricare dintre
urmatoarele simptome timp de 2 sau mai multe saptamani: sentimente de vinovatie, lipsa de valoare sau lipsa de speranta; pierderea interesului pentru activitati candva placute. De asemenea, pe lista simptomelor apar oboseala, probleme de concentrare sau de memorie, dureri de cap, probleme digestive, modificari bruste ale apetitului sau greutatii. Nu toata lumea experimenteaza toate aceste simptome al depresiei. Simptomele pot varia in severitate si durata.

Anxietatea

Apare adesea ca raspuns la situatii stresante din viata, cum ar fi pregatirea pentru un examen important. Acest tip de anxietate dispare de obicei odata ce trece situatia stresanta. Cu toate acestea, anxietatea poate sa dureze sau sa se inrautateasca in timp. Poate afecta grav activitatile zilnice ale unei persoane, performantele de munca si relatiile personale.

Daca o persoana are anxietate sau ingrijorare excesiva, care dureaza 6 luni sau mai mult, este posibil sa aiba o tulburare de anxietate generalizata. Simptomele acestei tulburari pot include: iritabilitate, ritm cardiac rapid, respiratie superficiala, tensiunea musculara, dificultate de concentrare sau de luare a deciziilor, insomnie. De asemenea, oamenii pot suferi atacuri de panica. Declansatoarele exacte variaza de la o persoana la alta si este posibil sa nu fie intotdeauna evidente.

Persoanele care se confrunta cu atacuri de panica se pot preocupa de momentul urmatorului atac. Incercand sa-l previna s-ar putea sa evite situatii, locuri sau comportamente care l-ar putea declansa. Atunci cand stai cu gandul la factorii declansatori si atacurile de panica, te poti simti coplesit si iritat.

Iritabilitatea si lipsa de somn

Somnul insuficient, deprivarea de somn pe o perioada indelungata creste iritabilitatea. Copiii sunt foarte susceptibili sa fie neobisnuit de iritabili sau emotionali daca nu dormit suficient sau daca nu au avut un somn calitativ. Daca o persoana se simte obosita tot timpul sau constata ca somnul nu il ajuta sa se simta odihnit si plin de energie, poate avea o problema medicala. Poate fi vorba de o tulburare de somn care o determina sa se trezeasca regulat noaptea, cum ar fi insomnia sau apneea in somn.

Studiile arata ca una din trei persoane nu doarme suficient. Medicii recomanda adultilor sa ajunga la cel putin 7 ore de somn pe noapte. Adolescentii ar trebui sa doarma 8-10 ore pe noapte, in timp ce bebelusii ar putea avea nevoie de pana la 16 ore. Un somn de calitate este important pentru sanatate. Acesta joaca un rol in stimularea performantei mentale, a concentrarii si a functiei sistemului imunitar. De asemenea, reduce riscul de boli de inima si depresie.

Glicemia scazuta

Hipoglicemia poate afecta sanatatea fizica si psihologica a unei persoane. Glicemia scazuta afecteaza in mod obisnuit persoanele cu diabet ca urmare a utilizarii insulinei si a altor medicamente pentru diabet. Cu toate acestea, persoanele cu sau fara diabet se pot confrunta cu hipoglicemie temporara daca nu au mancat timp de cateva ore.

Simptomele hipoglicemiei includ: iritabilitate sau nervozitate, dificultate de concentrare, batai cardiace accelerate, tremurat, dureri de cap, somnolenta, ameteli. Hipoglicemia poate afecta si somnul unei persoane. Oamenii pot experimenta cosmaruri si transpiratie excesiva pe parcursul noptii.

Dezechilibrele hormonale si iritabilitatea

Dezechilibrele hormonale pot provoca diverse simptome fizice si psihologice, inclusiv iritabilitate. Nivelurile ridicate de stres, alimentatia precara si somnul inadecvat pot influenta hormonii oamenilor. Alte cauze posibile ale dezechilibrului hormonal includ: diabet, hipertiroidism, sindromul ovarului polichistic, menopauza. Nivelurile scazute de testosteron sau nivelul ridicat de estrogen pot provoca iritabilitate la barbati.

Sindromul premenstrual (PMS) este un exemplu de dezechilibru hormonal comun care poate duce la schimbari de dispozitie si iritabilitate. Este foarte frecvent, peste 90% dintre femei raportand simptome cu o saptamana sau chiar doua inainte de menstruatie. Alte simptome comune ale PMS includ: dureri de cap, oboseala, proasta dispozitie, anxietate crescuta, plans usor, pofte alimentare, balonare, constipatie sau diaree.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img