miercuri, 24 aprilie, 2024

ISIS a incercat sa patrunda in Romania. Vezi ce spune directorul SRI

Distribuie:

Publicat:

Aproape 70% dintre persoanele carora li s-a interzis intrarea pe teritoriul Romaniei in acest an au legatura cu reteaua terorista a Statului Islamic, a dezvaluit Eduard Hellvig, directorul SRI.

Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, acesta a fost intrebat de ce in Romania nivelul de alerta terorista este albastru precaut, cata vreme in alte state europene el a fost ridicat dupa atentatele de la Paris.

“Din pacate, nu suntem feriti de potentiale atacuri teroriste. De altfel, ati putut constata ca, de la inceputul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea in tara pentru 246 de persoane despre care noi am obtinut date ca erau conectate la fenomenul terrorist si prezentau riscuri in acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile si expulzate de pe teritoriul national alte 9 persoane, din aceleasi considerente.

O alta cifra relevanta este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem in bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul Romaniei. Sunt persoane date in consemn la frontiera, ca sa folosesc o expresie uzuala. In ceea ce priveste profilul acestor persoane, tin sa subliniez faptul ca aproximativ 70% din acestea sunt in conexiune sau au derulat activitati in sprijinul retelei teroriste Daesh (Statul Islamic, n.red.). Acesti indivizi provin in special din Iran, Irak, Siria si Pakistan. Le cunoastem trecutul si intentiile, iar aceasta cunoastere se datoreaza muncii informativ-operative a SRI si parteneriatelor pe care noi le avem, atat cu serviciile romanesti, cat si cu cele din strainatate”, a raspuns directorul SRI.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca serviciul pune un accent deosebit pe preventie.

“Serviciul si-a intensificat eforturile de culegere de informatii relevante pentru prevenirea oricaror actiuni care pot afecta climatul de siguranta a Romaniei si a aliatilor sai. De asemenea, SRI si-a accelerat schimbul de informatii in cadrul cooperarii atat cu partenerii nationali din SNPCT, cat si cu serviciile partenere.

Colegii nostri de la Antitero lucreaza la foc continuu inca de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal si institutional, care contribuie la acest ‘albastru precaut’. In spatele normalitatii, va asigur ca exista multa munca si, adesea, riscuri asumate atat de ofiterii nostri, cat si de colaboratorii nostri institutionali”, a mai declarat Eduard Hellvig.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img