vineri, 29 martie, 2024

ISJ VASLUI in vizorul Curtii de Conturi

Distribuie:

Publicat:

Toate programele derulate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui au fost luate la control de catre reprezentantii Curtii de Conturi. Rezultatul nu avea sa fie unul pozitiv deoarece s-a constatat ca programul “After School” este prea putin demarat iar numarul burselor scolare al elevilor care acceseaza pachetul pentru rechizite este minim din moment ce judetul Vaslui se afla printre primele locuri la potentialii beneficiari.

Reprezentantii ISJ Vaslui
spun : “Am avut selectate 100 de unitati scolare, iar concluziile, desi sunt favorabile, scot la iveala si anumite dificultati intampinate in teritoriu. Spre exemplu, am fost sesizati ca foarte multe familii nu pot sa beneficieze de pachetul pentru rechizite pentru ca birocratia este destul de mare. Sunt primarii care conditioneaza eliberarea adeverintelor de plata impozitelor de catre parinti, unii dintre ei fiind trimisi si pe la notariat sa legalizeze adeverinte. Va imaginati ca, daca acest pachet costa 24 lei, toate eforturile de a face toate demersurile respective se pierd. De asemenea, s-a mai constatat ca numarul copiilor care beneficiaza de bursa scolara este in continuare destul de scazut, desi, fata de anii trecuti, se constata o oarecare crestere. I-am rugat pe primari si functionarii din primarii sa-si aplece atentia mai mult catre copii care au perfomanta in scoala sau au o situatie financiara dificila. Am incercat sa implicam cat mai mult scolile din mediul rural in diverse concursuri si proiecte educationale. Avem copii olimpici din mediul rural si ne mandrim cu ei, dar de cele mai multe ori acestia provin din medii defavorizate. Merita toata atentia.”

Curtea de Conturi Vaslui cere ISJ-ului implementare in mai multe unitati scolare a programului “After School”.
“Se spune ca suntem in topul abandonului scolar, insa in ultimii ani s-au facut eforturi uriase pentru a se diminua aceasta rata. Daca am avut varfuri in 2012-2013, cand am intampinat dificultati cu plata navetei, am avut un procent de 2,4%, cel mai mare din ultimii zece ani, anul acesta am reusit sa-l scadem, sa ajungem la 1,4%. Acum suntem printre primele judete cu rata mica a abandonului scolar in conditiile in care suntem un judet cu mari probleme sociale. Se fac eforturi uriase, si din partea scolilor, si din partea Inspectoratului Scolar, iar rezultatele incep sa se vada. Trebuie sa sustinem cat mai multe programe sociale pentru ca asta nu inseamna decat o imbunatatire a invatamantului”, spune inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta.

CITESTE SI :GISAN TUR:Companie specializata in transport international de persoane si colete

Program after-school inseamna activitate desfasurata intr-o casa suficient de mare in care copiii se pot juca, isi pot face prieteni, pot sa manance in conditii igienice, sa se odihneasca. After-school-ul lucreaza nu cu pedagogi, ci cu invatatori care cunosc programa scolara, stiu ce tipuri de exercitii trebuie facute. Acestia sunt oameni pregatiti care stiu cum sa abordeze problema.  Un alt avantaj este acela ca se face o verificare zilnica, a progresului copilului la scoala, informatie care li se comunica parintilor alaturi de un set de recomandari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img