vineri, 29 martie, 2024

Israel/Ambasada SUA: 28 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în Faşia Gaza (nou bilanţ)

Distribuie:

Publicat:

Cel puţin 28 de palestinieni au fost ucişi luni în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni la frontieră, unde zeci de mii de persoane protestează împotriva mutării la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel, conform unui nou bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii local, conform AFP şi dpa.

Alte aproape 500 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Guvernul palestinian acuză Israelul de comiterea unui "masacru oribil".

Armata israeliană a transmis printr-un comunicat că forţele sale "răspund cu mijloace de dispersare şi focuri de armă şi acţionează în conformitate cu procedurile standard" pentru a răspunde celor peste 35.000 de 'insurgenţi' palestinieni.

Noile decese ridică la 79 numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza de la începutul mişcării de proteste masive la 30 martie.

Ziua de luni a devenit totodată cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din 2014 din Fâşia Gaza.

Zeci de mii palestinieni au manifestat luni în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, care are loc în cadrul unei ceremonii ce se desfăşoară luni, concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel – decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi furie printre palestinieni. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img