vineri, 19 aprilie, 2024

Iti este dor de placinta pe care bunica o facea cand erai mic? Incearca aceasta reteta

Distribuie:

Publicat:

Placinta cu branza a bunicii este delicioasa! Se face repede si ai nevoie de ingrediente simple.

Ingrediente:

1 kg faina Dobrogea 000

700 gr cas de oaie

aprox. 400 ml apa calduta

6 galbenusuri (4 pentru umplutura si 2 pentru uns deasupra)

50 gr drojdie proaspata

sare

Mod de preparare:

Punem drojdia la dospit cu putina apa, faina si 1/2 lingurita zahar. Cand drojdia a crescut punem intr-un bol faina cernuta apoi adaugam drojdia, 1 lingurita de sare si treptat apa calduta. Framantam bine aluatul pana acesta se desprinde de peretii vasului si devine elastic (cand apasam usor cu un deget revine la forma initiala).

Punem aluatul la dospit acoperit cu un servet textil, intr-un loc cald ferit de curenti. Intre timp preparam umplutura; casul il dam pe razatoarea mare, adaugam sare si framantam bine apoi  adaugam si galbenusurile.

Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul (aprox. 1 ora), rupem jumatate din el si intindem pe masa presarata cu faina o foaie de dimensiunea tavii de aragaz. Punem foaia in tava unsa cu putin ulei apoi adaugam umplutura de branza.

Din cealalta jumatate de aluat mai intindem o foaie identica cu prima pe care o punem deasupra. Se ridica putin marginile sa nu curga branza in timpul coacerii si placinta se unge cu galbenusurile batute putin.
Se baga la cuptor 45 minute la foc mic. Cand este rumena deasupra si dedesubt se scoate pe un fund de lemn si se acopera cu un servet textil  si se lasa sa se raceasca. E bine sa o lasati acoperita asa calda deoarece ramane moale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img