joi, 28 martie, 2024

ITM VASLUI , DIN NOU, IN ACTIUNE

Distribuie:

Publicat:

Numarul de accidente de munca inregistrat precum si gravitatea acestora, a fost factorul determinant pentru a continua si intensifica actiunile de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza, in santierele temporare si mobile, masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca.
In perioada 2002 – 2016, Inspectia Muncii a organizat si coordonat campanii nationale si actiuni sectoriale care au avut  ca tinta :
• marirea gradului de constientizare a angajatorilor si lucratorilor din domeniul constructiilor cu privire la obligativitatea luarii de masuri care sa vizeze securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si asupra faptului ca respectarea acestor masuri conduce la beneficii socio- economice;
• verificarea respectarii indeplinirii cerintelor legale referitoare la securitate si sanatatea in munca inactivitatea desfasurata de angajatori;
• realizarea dialogului social – mobilizarea partenerilor sociale pentru identificarea problemele majore legate de prevenire si protectie si a solutiilor pentru eliminare;
• activitatea de informare a principalilor actori din domeniul constructiilor asupra modului cel mai eficient de aplicare a reglementarilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. 
In anul 2016, in timpul campaniei nationale de combatere a riscurilor de caderi de la inaltime au fost controlati un numar de 47 angajatori din domeniul constructiilor.
In procesele verbale de control au fost constatate un numar de 87 deficiente si au fost dispuse masuri obligatorii de remediere a deficientelor constatate.
Pentru deficientele din procesele verbale de control au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale in valoare de 64.000 lei si 74 avertismente.
Deasemenea, in timpul controalelor au fost dispuse sistarea activitatii la trei locuri de munca si oprirea din functiune a sapte echipamente de munca ( schele ).  
La I.T.M. Vaslui, pentru anul 2016, in sectoarele de activitate: „Constructii de cladiri”, „Lucrari  speciale de constructii” si  „Lucrari  de geniu civil”, au fost inregistrate un nr. de 7 accidente de munca, din care 4 cu incapacitate temporara de munca, unul cu invaliditate si unul mortal.                  Campania de control se va desfasura in 2 etape:
– prima etapa s-a desfasurat in luna aprilie si a constat dininformarea principalilor actori din judet cu activitate in domeniul constructiilor privind modul de derulare a campaniei si tematica abordata.
– a doua etapa consta in verificarea prin actiuni de control la angajatori a modului de implementare a prevederilor legale care au facut obiectul campaniei, in perioada mai -noiembrie 2017.Actiunile de control si de verificare a masurilor dispuse se vor desfasura in perioada mai –   noiembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img