vineri, 19 aprilie, 2024

Jean-Claude Juncker a salvat-o pe Theresa May: Presedintele Comisiei Europene a acceptat schimbarile juridice ale backstop-ului

Distribuie:

Publicat:

Premierul britanic, Theresa May, a salutat miercuri, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, "progrese" în discuţiile sale cu UE pentru organizarea Brexit-ului, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

"Am avut o reuniune constructivă cu preşedintele Juncker în această seară", a declarat Theresa May, indicând că a solicitat "să se aducă schimbări juridice obligatorii backstop-ului", această controversată măsură menită să evite revenirea la o frontieră fizică în Irlanda după 29 martie, data Brexit-ului.

"Am făcut progrese", a subliniat premierul britanic, după o nouă vizită în capitala Belgiei cu speranţa de a obţine "schimbări obligatorii" în acordul de divorţ încheiat cu UE, dar respins de parlamentul de la Londra.

Potrivit unui comunicat comun cu preşedintele executivului european, după discuţiile lor care au durat circa o oră şi jumătate, Theresa May nu a obţinut o revizuire a controversatului backstop.

"Cei doi lideri au convenit că discuţiile au fost constructive şi şi-au îndemnat echipele să continue explorarea opţiunilor într-un spirit pozitiv", menţionează acest document comun, indicând că Theresa May şi Jean-Claude Juncker "vor discuta din nou înainte de sfârşitul lunii".

Până atunci, ei au promis să caute "ce garanţii" ar putea fi aduse pentru a se asigura că backstop-ul va fi doar temporar şi ce "alte aranjamente" l-ar putea înlocui pe viitor.

În documentul lor comun nu se pune problema de "a renegocia" acordul de divorţ pe care Theresa May l-a negociat cu Bruxellesul aproape un an şi jumătate, înainte ca parlamentul de la Londra să îl respingă. Mai degrabă, despre "a se aduce modificări" declaraţiei politice care îl însoţeşte.

Această declaraţie trasează liniile mari ale relaţiei pe care doresc să o edifice cele două părţi după divorţul lor şi ar putea face inutilă declanşarea backstop-ului în cazul în care se soldează cu un ambiţios parteneriat comercial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img