joi, 28 martie, 2024

John Kerry: Vom accelera vanzarile de arme catre tarile din Golf

Distribuie:

Publicat:

SUA vor accelera vanzarile de arme catre tarile arabe din Golf, a dat asigurari luni secretarul de stat John Kerry la Doha, cu prilejul unei reuniuni a tarilor din regiune ingrijorate de acordul cu Iranul din domeniul nuclear.

‘Am cazut de acord ca acceleram unele vanzari de arme care sunt necesare si care in trecut au durat prea mult’, a declarat Kerry in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, cu acest prilej s-a convenit formarea unor grupuri speciale pentru schimbul de informatii, a adaugat seful diplomatiei americane.

El a vorbit si despre o continuare a discutiilor intre SUA si aliatii lor din Golf privind ‘modalitatea de a integra sistemele sistemele de rachete balistice ale tarilor din regiune’ precum si ‘cresterea numarului de exercitii militare pe care le facem impreuna’.

‘Sunt exemple privind modul in care credem ca securitatea regiunii poate fi intarita si cooperarea ameliorata’, a pledat John Kerry, alaturi de ministrul qatariot de externe, Khaled al-Attiya.

John Kerry se afla la Doha pentru a-i linisti pe omologii sai din monarhiile arabe din Golf privind avantajele pentru securitatea regiunii ale acordului semnat la jumatatea lunii iulie intre Iran si marile puteri.

El participa la o reuniune exceptionala a ministrilor de afaceri externe ai tarilor membre ale Consiliului de cooperare al Golfului, din care fac parte Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar.

Seful diplomatiei din Qatar, care a vorbit in numele tarii sale, a afirmat ca acordul din dosarul nuclear iranian este ‘cea mai buna dintre mai multe optiuni’.

Acordul permite Teheranului sa dezvolte cercetarea civila in domeniul nuclear, impiedicandu-l in acelasi timp sa se doteze cu arma atomica, in schimbul ridicarii progresive si conditionate a sanctiunilor internationale care sufoca Iranul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img