vineri, 29 martie, 2024

Judecatoarea CCR, Mona Pivniceru, face noi dezvaluiri despre Arhiva SIPA

Distribuie:

Publicat:

Mona Pivniceru, judecator CCR si fost ministru al Justitiei in Guvernul USL, a fost audiata marti, 17 aprilie, in Comisia SIPA din Parlament. Aceasta le-a relatat membrilor comisiei demersurile pe care le-a facut in legatura cu arhiva fostului serviciu de informatii al Ministerului Justitiei.

„Intrebarea a fost ce demersuri am facut in perioada mandatului meu in legatura cu arhiva SIPA. Am explicat comisiei ca la plecarea mea din mandatul de ministru al Justitiei era pe site-ul Ministerului Justitiei un proiect de hotarare de Guvern cu privire la lichidarea acestei arhive, in sensul intrarii in ea a unei comisii compusa din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, ai Arhivelor Nationale, observatori din partea magistratilor judecatori si procurori, care urmau sa verifice documentele legate de pensii, iau restul documentelor sa fie depuse la Arhivele Nationale si secretizate pe 50 de ani. Inteleg ca domnul ministru Toader a reluat cumva, in linii mari, acelasi proiect, deja este Hotararea de Guvern in vigoare”, a declarat Mona Pivniceru.

Judecatoarea CCR a negat ca in perioada in care a fost ministru a existat o presiune din partea serviciilor de informatii cu privire la numirea sefilor de parchete. Pivniceru a refuzat sa comenteze aspecte legate de revocarea sefei DNA si celebra „lista neagra” a Comisiei Europene.

CITESTE SI: Noi informatii despre arhiva SIPA! Ce nereguli au aparut

Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind arhiva SIPA, Viorel Salan, a afirmat, miercuri, ca raportul de etapa releva aspecte de nerespectare a prevederilor legale referitoare la constituirea, predarea si desfiintarea arhivei. 

"Au fost inaintate peste 50 de adrese catre diferite institutii ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desfiintarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente in audieri peste 25 de persoane si prezente au fost aproximativ 20 de persoane – fosti sefi ai ANP, ministri ai Justitiei, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. (…) Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale in ceea ce priveste constituirea, dar si activitatile procedurale pentru predarea si desfiintarea arhivei SIPA", a sustinut Salan, dupa sedinta comisiei, potrivit agerpres.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img