sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Judecatorii au emis factura pentru avocatul care a ucis doi tineri nevinovati la Granit! A primit cinci ani si zece luni! Va contesta pedeapsa?

Distribuie:

Publicat:

• Procesul s-a terminat intr-un singur termen de judecata • Ieri, judecatorii au dat verdictul si au stabilit ca Victor Axinte, avocatul care a ucis doi tineri in intersectia de la Granit sa primeasca o pedeapsa de cinci ani si zece luni de inchisoare • Rudele victimelor au cerut pedeapsa maxima • A regretat tot timpul comiterea accidentului si a sustinut ca accepta orice pedeapsa va fi stabilita de instanta de judecata • Mama tanarului ucis in accident urmeaza sa primeasca daune de 478.000 lei

Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis ieri condamnarea lui Victor Axinte, avocatul care a ucis doi oameni la Granit la executarea unei pedepse de cinci ani si zece luni de inchisoare. Acesta a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni: ucidere din culpa si conducere sub influenta bauturilor alcoolice. 

Pentru ucidere din culpa a primit cinci ani de inchisoare, iar pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice a fost condamnat la executarea unei pedepse de doi ani si jumatate. Cele doua pedepse au fost contopite si a rezultat astfel o pedeapsa de cinci ani si zece luni de inchisoare. 

Atat rudele Alexandrei Viliche cat si reprezentantul Parchetului au cerut pedepse limitate catre maxim pentru Victor Axinte. Avand in vedere ca acesta a recunoscut savarsirea faptei a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime. 

Astfel, limitele de pedeapsa au fost reduse destul de mult. Victor Axinte a creat o impresie foarte buna in fata instantei de judecata avand un comportament prin care a aratat ca regreta foarte mult cele petrecute. A regretat tot timpul comiterea accidentului si a sustinut ca accepta orice pedeapsa va fi stabilita de instanta de judecata. 

De aceea la acest moment este interesant de vazut daca va contesta decizia la instanta superioara, adica la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In fata instantei a adus si cateva zeci de recomandari de la colegi avocati care au aratat despre el ca este un baiat bun si ca ceea ce a facut a fost o greseala de moment. Pedeapsa nu este una foarte mare, insa pare a fi una echilibrata, peste media pedepselor din dosarele similare. 

In ceea ce priveste pretentiile civile, instanta de judecata a stabilit ca mama lui Lucian Vieriu sa primeasca 478.000 lei cu titlul de daune morale si materiale, iar sora acestuia sa primeasca suma de 350.000 lei cu titlul de daune morale. Rudele Alexandrei nu au cerut daune in acest proces, si-au dorit doar ca inculpatul sa primeasca o pedeapsa exemplara.

A fost judecat intr-un singur termen

Procesul s-a terminat intr-un singur termen de judecata pentru ca avocatul a recunoscut savarsirea faptei si a dorit sa mearga pe procedura simplificata. 

In rechizitoriul trimis pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, procurorii au redat firul accidentului, pe fiecare moment in parte. In seara respectiva, Ion Victor Axinte a fost la o petrecere alaturi de prietena sa, la un restaurant in zona Bucium. In jurul orei 23:10, Victor Axinte a iesit din restaurant. Abia se tinea pe picioare. Camerele de supraveghere din curtea localului respectiv au inregistrat momentul in care Axinte s-a certat cu prietena sa si a urcat la volanul unui autoturism marcaToyota Corolla, desi se afla intr-o vizibila stare de ebrietate. 

Un detaliu important observat cu usurinta pe inregistrarile camerelor de supraveghere este acela ca inainte de a urca la volanul masinii sale, in curtea restaurantului a venit un taxi pe care avocatul l-a refuzat. Cel mai probabil prietenii sai au vazut ca este mort de beat si i-au facut comanda la taxi, fara sa prevada ca acesta va refuza sa mearga cu taxiul acasa. 

S-a pus adresa si problema cu privire la atitudinea pe care a avut-o iubita lui Victor Axinte in momentul in care acesta a urcat la volan. Putea aceasta sa-l opreasca? Putea aceasta sa previna accidentul daca i-ar fi spus sa conduca mai incet? Tanara a sustinut ca dupa ce a urcat in masina nu mai stie ce s-a intamplat pentru ca s-a culcat. Chiar in momentul accidentului dormea, dupa cum sustine.

Alcoolemie uriasa

Calculul alcoolemiei de la momentul comiterii accidentului arata ca Axinte avea 2,05 la mie. La momentul in care s-au luat probele de sange, Victor Axinte avea 1.90 la mie, insa valoarea era un trend ascendent pentru ca abia bause. De asemenea, anchetatorii au ajuns la concluzia ca viteza de impact a fost de aproximativ 155 km la ora. 

“În rechizitoriul întocmit în cauza, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt: in seara zilei de 22.03.2017, dupa ce a consumat bauturi alcoolice în incinta unui restaurant, inculpatul Axinte Victor Ion a condus un autoturism pe strazile din mun. Iasi, desi avea o îmbibatie alcoolica de 2,05 g/litru alcool pur în sânge. La intersectia bulevardului Socola cu strada Bucium, datorita starii de ebrietate si vitezei de deplasare (aproximativ 155 km/h), inculpatul Axinte Victor Ion a izbit din spate un alt autoturism ce tocmai plecase de la semafor pe aceeasi banda de circulatie si în aceeasi directie, proiectându-l pe sensul opus de circulatie, unde a intrat în coliziune cu un autoturism echipat taxi. În urma impactului deosebit de violent a rezultat decesul a doua persoane aflate în autoturismul lovit din spate de autoturismul condus de inculpat”, au precizat anchetatorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img