sâmbătă, 20 aprilie, 2024

​Justitia romana a bagat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Barladeanu de la Husi

Distribuie:

Publicat:

Justitia romana a bagat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Barladeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gura de Aur din Husi. Imaginile video, posibil ilustrative pentru faptele penale ale episcopului Onila, au actionat ca moneda de schimb in batalia pentru suprematie a multiplelor grupuri de influenta din proximitatea acestuia, toate interesate in extragerea de beneficii materiale si profesionale, scriu jurnalistii Ovidiu Vanghele si Vlad Stoicescu de la proiectul independent "Sa fie lumina”.
VEZI VIDEO AICI

Cornel Onila a condus intre 1999 si 2017 una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane, Episcopia Husilor. Infiintata in urma cu 420 de ani, dizolvata in perioada comunista si reaparuta in 1996, structura eparhiala si-a organizat dupa reinfiintare si o scoala teologica – Seminarul Ioan Gura de Aur din Husi – prin care au trecut sute de elevi.

Scolit pe afara si intors in Romania cu ganduri de marire, Onila este tuns in monahism in a doua jumatate a anilor 1990 si arde etapa dupa etapa in devenirea sa clericala. Anul 1999 il gaseste membru in Sfantul Sinod al BOR, cu numele de monah Corneliu Barladeanu, in calitate de episcop-vicar al Husilor (functie in care este confirmat prin decret prezidential, primind rang de demnitar de stat).

Zece ani mai tarziu, Barladeanu devine arhiereu (episcop) „plin” al locului. In tot acest timp se preocupa indeaproape de viata seminarului din Husi, manat – in mai multe cazuri – de intentii obscure, contrare moralei, legilor canonice si chiar prevederilor legale, scriu jurnalistii "Sa fie lumina”. Deceniul de domnie episcopala al Preasfintitului Corneliu a fost marcat profund de zvonul existentei unor filmari compromitatoare care il surprindeau pe ierarhul BOR de la Husi intretinand relatii sexuale cu elevi din seminar.
Articolul poate fi citit integral aici.

Prima inregistrare video a fost realizata in toamna anului 2007. Intre timp, au mai fost produse si altele. Intre 2009 si 2017, continutul filmarilor a devenit piatra de temelie a vietii bisericesti din judetul Vaslui, arata o ampla documentare "Sa fie lumina", in cadrul careia au strans informatii si fapte sase reporteri, vreme de aproape un an.

Seria jurnalistica rezultata debuteaza astazi cu un prim episod despre canalele judiciare prin care au trecut casetele video pana sa poposeasca definitiv intr-un fiset de procuratura. Departe de ochii publicului – si departe de dreptate. Reporterii "Sa fie lumina" au descoperit ca imaginile video, posibil ilustrative pentru faptele penale ale episcopului Onila, au actionat ca moneda de schimb in batalia pentru suprematie a multiplelor grupuri de influenta din proximitatea acestuia, toate interesate in extragerea de beneficii materiale si profesionale.

Articolul poate fi citit integral aici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img