vineri, 19 aprilie, 2024

Kelemen Hunor il da de gol pe Ludovic Orban: ‘A fost o greseala ca Guvernul a apelat foarte repede la FMI’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seară, la Sfântu Gheorghe, că împrumuturile luate de Guvern reprezintă o "povară pe termen lung" şi a opinat că acesta a greşit că a apelat rapid la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"În acest moment, împrumuturile luate sigur că înseamnă o povară pe termen lung, dar nu vreau să dau calificative ministrului de Finanţe (…) Nu ştiu exact în acea perioadă în care a luat aceste împrumuturi ce obligaţii avea România de a plăti anumite datorii, fiindcă trebuie să vezi toate detaliile ca să poţi să dai un verdict (…) Dar, ceea ce pe mine m-a deranjat foarte tare, şi cred că a făcut aici o greşeală, că au chemat foarte repede Fondul Monetar Internaţional. Nu era nevoie de aşa ceva. Era nevoie de o discuţie foarte serioasă şi de soluţii fără FMI. Acum, sigur, vom vedea ce se va întâmpla. Cei care au guvernat au plecat, poţi să dai vina pe ei, dar ai preluat guvernarea, ai vrut această responsabilitate, ai vrut să guvernezi tu, PNL, atunci nu mai da vina pe altcineva, caută soluţii (…) Şi guvernul celălalt a împrumutat, dar depinde care sunt costurile. Costurile, dacă sunt foarte ridicate, este o problemă", a declarat, pentru AGERPRES, Kelemen Hunor.

În opinia sa, este neapărat nevoie de alegeri anticipate care să genereze stabilitate, astfel încât România să nu mai fie cotată cu un grad de risc ridicat pe pieţele financiare şi să fie nevoită să plătească dobânzi mari pentru împrumuturi.

"Costurile, în acest moment, pentru România vor fi ridicate în continuare dacă nu facem alegeri anticipate, fiindcă de opt ani de zile suntem într-o criză guvernamentală şi de aceea România împrumută în fiecare an, în fiecare lună cu costuri mult mai mari decât celelalte ţări. Vă daţi seama, dacă în şapte ani şi jumătate, opt ani aproape, avem nouă guverne, orice investitor, inclusiv instituţiile financiare, se uită la România ca la o ţară unde nu există stabilitatea guvernamentală. Dacă nu există stabilitate guvernamentală, creşte gradul de risc şi creşte şi costul unui împrumut. De aceea, eu cred că datoria oricărui om responsabil în această ţară, vorbesc de oamenii politici, e să ajungem la anticipate cât mai repede, să existe un guvern stabil, cu o majoritate stabilă, dacă se poate în iunie-iulie şi nu mai târziu, ca să aibă timp să pregătească bugetul pentru 2021, cu toate reformele structurale care sunt necesare şi să nu mai fie expusă România la acest crescut grad de risc pe pieţele financiare, fiindcă oricine îţi dă un împrumut se uită la istoricul tău, la background-ul tău şi dacă vede că noi în opt ani am avut nouă guverne zice: 'cu ăştia nu poţi să ştii ce urmează' şi creşte dobânda", a mai spus liderul UDMR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img