joi, 28 martie, 2024

La ce riscuri te expui daca lucrezi mai mult de 55 de ore pe saptamana

Distribuie:

Publicat:

Persoanele care lucreaza mai mult de 55 de ore pe saptamana sunt expuse unui risc cu 40% mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala, avertizeaza un studiu realizat recent în Marea Britanie, informeaza express.co.uk.

Specialistii stiu deja ca un program îndelungat de lucru creste riscul de accident vascular cerebral (AVC), însa asocierea dintre munca prelungita si ritmul cardiac neregulat – cunoscut si sub numele de “fibrilatie atriala” – nu era cunoscuta pana la acest studiu.

Un studiu realizat pe un esantion de peste 85.500 de cetateni britanici si scandinavi – femei si barbati – a descoperit o legatura între programul de munca îndelungat si riscul de aparitie a unei afectiuni a inimii care cauzeaza un ritm cardiac neregulat, adeseori neobisnuit de ridicat.

În comparatie cu persoanele care au un program de lucru normal, ce consta între 35 si 40 de ore lucrate în fiecare saptamana, angajatii care muncesc peste 55 de ore pe saptamana se confrunta cu un risc cu 40% mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala în urmatorii 10 ani.

Problema grava de sanatate pe care o au cei care lucreaza la birou

La fiecare grup de 1.000 de persoane incluse în studiu, medicii au constatat un numar suplimentar de 5,2 cazuri de fibrilatie atriala în randul persoanelor cu orare de munca aglomerate, pe parcursul duratei de monitorizare de 10 ani.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac. Aceasta maladie, ce afecteaza aproximativ 1 milion de persoane în Marea Britanie, poate sa provoace AVC, insuficienta cardiaca si dementa.

Mika Kivimaki, profesor la University College London, coordonatorul principal al studiului, a spus: “Aceste descoperiri arata ca programul de lucru îndelungat este asociat cu un risc sporit de fibrilatie atriala, cea mai cunoscuta forma de aritmie cardiaca”.

“Acesta ar putea fi unul dintre mecanismele care explica riscul ridicat de AVC, observat anterior, în randul persoanelor care petrec multe ore la locul de munca”.

“Se stie ca fibrilatia atriala contribuie la aparitia AVC-ului, dar si la aparitia altor efecte medicale adverse, precum insuficienta cardiaca si dementa asociata AVC-ului”.

Profesorul Kivimaki si colegii lui care au realizat aceasta meta-analiza la IPD-Work Consortium au studiat datele provenind de la 85.494 de barbati si femei din Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda, care au participat la cel putin unul dintr-o serie de opt studii realizate în aceste tari între 1991 si 2004.

Programul de lucru a fost clasificat în mai multe categorii: sub 35 de ore, 35-40 de ore (program standard), 41-48 de ore, 49-54 de ore si peste 55 de ore pe saptamana. Niciunul dintre participanti nu suferea de fibrilatie atriala la începutul studiilor.

3 lucruri pe care sa NU le faci la birou

Pe parcursul celor 10 ani de monitorizare au aparut 1.061 de cazuri noi de fibrilatie atriala – o incidenta de 12,4 la 1.000 de persoane.

În randul celor 4.484 de persoane care lucrau peste 55 de ore saptamanal, incidenta acestei afectiuni a fost de 17,6 la 1.000 de persoane.

Studiul a fost publicat în European Heart Journal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img