vineri, 29 martie, 2024

Lectia de populism – dupa inghetarea pretului chiriilor pe motiv de pandemie, piata imobiliara s-a prabusit la Berlin

Distribuie:

Publicat:

Dacă populismul de dreapta distruge democraţia, populismul de stângă ruinează economia, iar capitala germană oferă un exemplu perfect în acest sens, potrivit unei analize realizate de Bloomberg preluat de mediafax.

În 2019, autorităţile din Berlin au decis plafonarea preţurilor chiriilor în următorii cinci ani pentru apartamentele construite înainte de 2014, decizie luată pentru a sprijini chiriaşii, dar care a creat în acelaşi timp un val de nemulţumiri în rândurile dezvoltatorilor imobiliari.

Reforma a fost lansată de o coaliţie formată din Social-Democraţi, Partidul Verzilor şi stânga radicală, Die Linke, intenţionând iniţial să rezolve o problemă cât se poate de reală: preţurile chiriilor din Berlin au crescut extrem de mult în ultimii ani, iar oferta de noi locuinţe nu a reuşit să urmărească nivelul cererii.

Totuşi, controalele au împărţit Berlinul în două pieţe: cea mare, care constă în toate apartamentele construite înainte de 2014, şi cea mică, în care intră clădirile relativ noi.

Astfel, chiriile apartamentelor din prima categorie s-au prăbuşit în ultimul an, în timp ce preţurile locuinţelor din piaţa nereglementată au crescut într-un ritm ce depăşeşte datele înregistrate în alte 13 oraşe germane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img