sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lectie usturatoare de istorie la Husi de 1 Decembrie: o mana de elevi au adus un omagiu eroilor uitati in paragina in Cimitirul Sfantul Toma Husi – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Ca un contrabalans a ceea ce s-a desfasurat in Parcul Rodina, joi 1 Decembrie, la Husi elevii unei scoli din Husi, au tinut sa ii cinsteasca si pe adevaratii eroi. Daca la inceputul saptamanii acestia au mers in Cimitirul “Sfantul Toma” unde sunt situate gropile comune ale soldatilor necunoscuti morti in Primul Razboi Mondial( deci chiar pentru realizarea Marii Uniri) sub forma a 24 de morminte de care de-a lungul timpului nimeni nu s-a ingrijit macar asa de ochii lumii. Ba mai mult, elevii au fost nevoiti sa vina si sa faca curatenie in lipsa altor factori locali care sa isi arate disponibilitatea macar superficiala . Ba mai mult, dupa ce presa judeteana a sesizat aceste lucruri, crucile de lemn au fost ridicate .

Un profesor de istorie din municipiul Husi, a postat pe reteaua de socializare o remarca uimitoare despre paralela activitatilor din Parcul Rodina unde toata lumea buna a participat si festivitatea decenta, sincera desfasurata de elevi la mormintele din cimitir unde eroii au primit poate cel mai frumos simbol, o candela si un tricolor . Ca o sinteza a evenimnetului, huseanul a concluzionat in postarea sa :

“Anul acesta, ca la fiecare 1 Decembrie, politichia locală, atât tânără, cât și cea „cu experiență”, s-a întrunit într-o „adunătură” la parcul Rodina, „la statuie”, pentru că aici „e frumos”, „e vopsit gardul”! Alocuțiuni, discursuri scurte (sic!) pline de „țărișoara mea”, „recunoștință veșnică”, „mulțumiri”, „patrie”, „comitete și comiții” etc.! Unii, ori suferă de vreo malformație congenitală de cord, ori nu mai știu anatomie sau, copleșiți de emoții, și-au luat pulsul inimii în partea dreaptă! „Recunoștința” se vede în „groapa de gunoi” a eroilor! Parcelă „străjuită” de construcții funerare de tipul „să vadă fraierii că am avut valoare”! Duceți-vă acolo și depuneți coroane, țineți discursuri! Sau vă e teamă de „leopard”? Carla's Dreams: o mască la alegeri, alta după! Nu o dați jos, încă, pentru că urmează comemorarea lui Decembrie 1989! Să nu uite „protipendada” că în decembrie 1918, la Alba Iulia, românii au fost mobilizați de lozinca „Istoria ne cheamă la fapte!” Fapte, domnilor, că de vorbe suntem sătui! “ citeste mai jos intreaga postare

“ 1 Decembrie: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”?

Nevoia de a evidenția diferenţa uriaşă dintre minciună şi adevăr, expresia „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” subliniază, în mod ironic, prin alăturarea aparent ilogică a două cuvinte, situaţii în care se simte nevoia pentru a indica o discrepanţă flagrantă între ceea ce se vede şi ceea ce există în realitate.

Reper fundamental și permanent al istoriei noastre, anul 1918 reprezintă „ora astrală” a poporului român: pentru prima oară provinciile locuite majoritar de români au ajuns să facă parte din România. Împlinirea idealului României Mari, jertfa românilor în timpul Primului Război Mondial ajunge la aproximativ 985.000 de oameni, morţi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale.

Anul acesta, ca la fiecare 1 Decembrie, politichia locală, atât tânără, cât și cea „cu experiență”, s-a întrunit într-o „adunătură” la parcul Rodina, „la statuie”, pentru că aici „e frumos”, „e vopsit gardul”! Alocuțiuni, discursuri scurte (sic!) pline de „țărișoara mea”, „recunoștință veșnică”, „mulțumiri”, „patrie”, „comitete și comiții” etc.! Unii, ori suferă de vreo malformație congenitală de cord, ori nu mai știu anatomie sau, copleșiți de emoții, și-au luat pulsul inimii în partea dreaptă! „Recunoștința” se vede în „groapa de gunoi” a eroilor! Parcelă „străjuită” de construcții funerare de tipul „să vadă fraierii că am avut valoare”! Duceți-vă acolo și depuneți coroane, țineți discursuri! Sau vă e teamă de „leopard”? Carla's Dreams: o mască la alegeri, alta după! Nu o dați jos, încă, pentru că urmează comemorarea lui Decembrie 1989! Să nu uite „protipendada” că în decembrie 1918, la Alba Iulia, românii au fost mobilizați de lozinca „Istoria ne cheamă la fapte!” Fapte, domnilor, că de vorbe suntem sătui!

Dacă „masa” (alegătorul) are o scuză, fiind considerată „ignorantă” (ceea ce convine unora) și că dorește „pâine și circ”, nu același lucru așteptăm de la „elită”!

Între două pupături, strângeri de mână, râgâieli de la vinul fiert, sfântul ciolan și fasolea tradițională (care nu este atât de veche, „de la daci” cum afirmă un responsabil cu bunăstarea poporului, ci prin spațiul mioritic abia din secolul XVIII), să vă aduceți aminte sau să vedeți cine au fost și ce au făcut, Măriuca Zaharia, Constantin Mușat, Ecaterina Teodoroiu, Samoilă Mârza etc.! Să vă opriți o secundă din molfăit, un moment de reculegere pentru cei care au făcut sacrificiul suprem!

P. S. Ce vreme! Cam friguț, nu? Sper să nu-i treacă cuiva prin minte, ca în 2012, de a schimba Ziua Naţională pe motiv că pe 1 decembrie este frig și plouă!Ș))) Sau sărbătoarea de la Alba Iulia ar fi trebuit amânată până în primăvara pentru a putea asigura „căldurică” participanţilor. Poate şi decembrie ‘89 ar fi fost mult mai potrivit să aibă loc sau să se repete în mai 1990<!–[if gte vml 1]>

>
>
>
>
>
>
>
>
<![endif]–> “
se arata in postarea de pe reteaua de socializare

 

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img