joi, 25 aprilie, 2024

Leguma cu continut mare de vitamina C: Pastreaza inima sanatoasa si intareste oasele

Distribuie:

Publicat:

Toate soiurile de varză au un conținut ridicat de vitamina C și un conținut scăzut de calorii. O jumătate de cană de varză conține aproximativ 45% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, dar doar 14 calorii. Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre și alte vitamine și minerale, în special vitamina A și potasiu.

Varza roșie conține substanțe numite antocianine, care sunt responsabile de culorile roșu-portocaliu până la albastru-violet găsite în multe fructe și legume. Studiile bazate pe populație au legat un aport mai mare de antocianine și fitochimicale de un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Varza roșie, denumită și varză purpurie, deoarece frunzele sale sunt de un violet-roșcat închis, aparține plantelor din genul Brassica. Acest grup include legume dense în nutrienți, cum ar fi broccoli, varză de Bruxelles și varză furajeră.

Varza roșie are un gust similar cu varza verde. Cu toate acestea, soiul purpuriu este mai bogat în compuși vegetali benefici care au fost legați de beneficii pentru sănătate, cum ar fi oase mai puternice și o inimă mai sănătoasă, potrivit doc.ro. Se crede, de asemenea, că varza roșie scade inflamația și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Mai mult decât atât, este o legumă incredibil de versatilă, care poate fi savurată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la o varietate de preparate culinare și este una dintre cele mai rentabile modalități de a adăuga antioxidanți benefici în dieta ta.

Varza roșie, bogată în nutrienți

Deși este săracă în calorii, varza roșie conține o cantitate impresionantă de substanțe nutritive. O cană de varză roșie tocată, crudă, adică 89 de grame, conține: calorii, proteine, carbohidrați, fibre, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina A, potasiu, tiamină, riboflavină. Varza roșie oferă, de asemenea, cantități mici de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc.

Varza roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și alți compuși benefici care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare. Printre antioxidanții prezenți în varza roșie se numără vitamina C, carotenoizi și flavonoizi, cum ar fi antocianine și kaempferol.

Cercetările sugerează că nivelurile de antioxidanți din varza purpurie sunt de aproximativ 4,5 ori mai mari decât cele găsite în soiurile de varză verde. Mai mult, varza purpurie este unul dintre alimentele care oferă cele mai ridicate niveluri de antioxidanți pe cost unitar, per unitatea de consum.

Este, de asemenea, o sursă bună de sulforafan, un compus bogat în sulf care se formează atunci când varza crudă este tăiată sau zdrobită. Sulforafanul menține la sănătatea inimii și are proprietăți de combatere a cancerului.

coninuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img