vineri, 29 martie, 2024

Lia Olguta Vasilescu a facut ANUNTUL: Ce se intampla cu voucherele de vacanta si norma de hrana, din 2018

Distribuie:

Publicat:

Voucherele de vacanta si normele de hrana se vor acorda de la inceputul lui 2018 in bani, a declarat, marti, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, la finalul dezbaterilor din Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor privind proiectul Legii salarizarii in sistemul bugetar.

“Mai multi bugetari iau tichete de masa anul acesta si, de asemenea, este o ordonanta de urgenta, data de Guvernul Romaniei, in care toti bugetarii iau un voucher de vacanta, dar care nu este in bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a ramas pe aceasta varianta, pana la inceputul anului viitor, iar la inceputul anului viitor urmeaza sa se acorde si aceste drepturi, in bani de data aceasta, nu in tichet”, a explicat Olguta Vasilescu.

Aceasta a afirmat, de asemenea, ca au fost facute o serie de reglaje in ceea ce priveste salarizarea primarilor, facandu-se o diferentiere intre primarul de oras si primarul de comuna, care au acelasi numar de locuitori.

“Nu a fost nicio majorare la primari. Sunt foarte mici reglaje. In general, inainte, in lege, se spunea localitate sub 20.000 de locuitori, de exemplu, dar nu se facea distinctia daca e vorba de oras sau de comuna, pentru ca sunt si comune foarte mari in Romania, pana in 20.000 de locuitori. Practic, doar aceste reglaje au fost. Nu sunt cresteri pentru anumiti primari. S-a facut o diferentiere intre primar de oras si primar de comuna, care au acelasi numar de locuitori. Si primarul general al Capitalei, atat a fost facuta”, a precizat ministrul Muncii, subliniind ca initial Comisia operase niste scaderi, dar ca “astazi le-a adus la loc in varianta Senatului”.

Lia Olguta Vasilescu a mentionat, de asemenea, ca in Comisia de munca s-a decis ca plafonul de 30 pentru sporuri sa treaca in cazul Apararii si Ordinii Publice pe ordonatorul principal de credite si nu pe fiecare ordonator de credite cum s-a stabilit pentru ceilalti bugetari.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce presedintele Sindicatelor din Politie, Dumitru Coarna, a protestat in comisie, nemultumit de prevederile articolului 25 privind sporurile. Acesta a afirmat ca angajatii din Ministerul de Interne sunt “mari consumatori de sporuri”, lucreaza noaptea, sambata, duminica, iar noua varianta a proiectului Legii salarizarii pune plafon la sporuri, ceea ce va insemna ca angajatii din Ministerul de Interne “inchid si pleaca acasa” sau vor protesta.

“Domnul Coarna niciodata nu este multumit. Daca o sa il intrebati, si acum o sa va spuna ca nu e multumit, pentru ca de cate ori am negociat cu dumnealui si ne-am inteles, a mai venit si a mai cerut 3 lucruri. Exact asta s-a intamplat si astazi. Dupa ce a obtinut si sa treaca Apararea si Ordinea publica pe ordonatorul principal de credite, gradatia sa se calculeze altfel decat pana acum, a venit acum si cu fidelitatea. Deci, domnul Coarna niciodata nu este multumit”, a spus Olguta Vasilescu.

Intrebata cum va explica romanilor ca de la 1 iulie salariile demnitarilor si cele ale alesilor locali vor creste, iar toti ceilalti bugetari asteapta pana anul viitor, ministrul Muncii a raspuns ca anul acesta acesta au fost majorari in aproape tot sectorul bugetar.

“Vreau sa va spun ca pana acum au crescut salariile in aproape tot sectorul bugetar. Este vorba de 15% pe care i-a obtinut ca si majorare Educatia, 15% Sanatatea, 20% Administratia locala. Luna trecuta iarasi au fost 20% in agentiile de mediu, Delta Dunarii, OPC-uri, IMM-uri, iar acum, de la 1 iulie, se intra pe o grila de salarizare, care nu priveste doar demnitari, priveste si administratia publica locala si nu se putea trece administratia publica locala pe o grila separata, pentru ca sunt in aceeasi anexa, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorari pentru toate categoriile de bugetari”, a precizat oficialul MMJS.

La intrebarea privind sursa de finantare pentru suma suplimentara rezultata din amendamentele aprobate, Lia Olguta Vasilescu a afirmat ca aceasta va fi acoperita de la buget.

“Din ce stiu eu de la Finante, anul acesta au fost majorari salariale de 6 miliarde, deci toate cele despre care v-am spus – Sanatate, Educatie, Administratie, Cultura cu 50%, majorarile care s-au facut luna trecuta, iar anul viitor va fi un impact de 10 miliarde in plus, ajungandu-se la 75 de miliarde pana la sfarsitul anului viitor, exact varianta de la Finante. (…) De la bugetul statului, e logic, nu? Bineinteles ca se acopera.(…) Aceasta Lege a salarizarii unitare a fost discutata in coalitie, a fost lucrata de specialisti, asa cum v-am spus, iar toate aceste corelari s-au facut”, a precizat Olguta Vasilescu.

Acesta a subliniat ca miercuri va sustine proiectul Legii salarizarii unitare in Plenul Camerei Deputatilor.

Deputatii din Comisia pentru munca au dat marti un raport favorabil cu amendamente la proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar.

In favoarea raportului au votat 15 deputati, patru s-au abtinut si doi au votat impotriva.

Anterior, Olguta Vasilescu, afirmase ca Ministerul Muncii calculase un impact de 75 de miliarde de lei pana la sfarsitul anului 2018 pentru Legea salarizarii, dar a trebuit sa refaca calculele marti dimineata cu Ministerul de Finante ca sa ramana in aceeasi anvelopa salariala.

“Astfel, noi calculasem un impact de 75 de miliarde pana la sfarsitul anului 2018. A trebuit sa refacem calculele de dimineata cu Ministerul de Finante ca sa ramanem in aceeasi anvelopa salariala pentru ca mai mult nu este. Si atunci a trebuit sa gasim aceasta solutie. Inteleg ca au mai ramas in discutie niste amendamente de la sedinta de data trecuta pe care le veti trece probabil acum care de asemenea sunt cu impact asupra acestei anvelope salariale si care au fost la randul lor calculate”, a spus Lia Olguta Vasilescu, la Comisia pentru Munca din Camera Deputatilor.

De asemenea, ministrul Muncii declarase ca, la Senat, au fost acceptate 80 de amendamente de la parlamentari, iar la Camera Deputatilor 100 de amendamente.

“In afara de aceste amendamente, care stiti foarte bine ca au un impact pe buget, au mai fost modificari de salarii in crestere pentru OPC-uri, IMM-uri, 20% OPC-uri, 20% IMM-uri, 20% agentiile de mediu, 10% salariul de merit care s-a luat in avans din august in luna mai, soldele de functie care s-au dublat si acum pleaca de la nivelul salariului minim si la aceste cresteri facute prin Ordonanta 2 de catre Camera Deputatilor se adauga toate celelalte cresteri din comisiile parlamentare, majorarile pe care stiti cu totii ca le-ati facut prin amendamentele pe care le-ati depus”, a mai spus Vasilescu.

Separat, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat marti, ca impactul Legii salarizarii unitare va fi de 8,6% din PIB in 2018.

“De la 8:00 azi dimineata am avut o sedinta la care a participat inclusiv Olguta Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.). De la 1 ianuarie 2018, operam o crestere salariala de 25% pentru toata lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura cresterea integrala pentru sanatate si 50% pentru invatamant. Efectul este o anvelopa salariala de 75 miliarde lei, ceea ce ne situeaza ca pondere in PIB la 8,6%. Este tinta pe care am urmarit-o. Mi-as fi dorit sa fie mai spre 8%, dar intre 8 – 9% este sustenabil”, a spus Stefan, marti, dupa intalnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat ca in 2017 aceste cheltuieli se ridica la 66 de miliarde de lei.

Sursa: agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img