vineri, 29 martie, 2024

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a cerut UE să înfrunte mai ferm autocraţia din Belarus

Distribuie:

Publicat:

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a lansat miercuri un apel urgent la Uniunea Europeană, cerându-i să treacă de la "cuvinte la fapte" şi să acţioneze "mai ferm" împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko în Belarus, relatează AFP şi EFE.

"Este deja târziu!", a remarcat Tihanovskaia în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde acum un an a primit Premiul Saharov pentru apărarea drepturilor omului şi libertatea de gândire, în numele "opoziţiei democratice" din Belarus.

"În timp ce Europa ezită, timpul trece pentru cei care sunt întemniţaţi pe nedrept, ucişi sau exilaţi. Timpul se măsoară diferit pentru belaruşi", a subliniat opozanta, forţată să trăiască în exil, într-un discurs de 30 minute la finalul căruia a fost ovaţionată în picioare de către europarlamentarii prezenţi.

În timp ce o misiune a UE este aşteptată la Minsk pentru a facilita repatrierea migranţilor blocaţi la frontiera cu Polonia fără ca totuşi să negocieze cu Aleksandr Lukaşenko, Tihanovskaia a spus că "belaruşii, la fel ca migranţii, sunt ostatici ai regimului".

"Ce îi poate spune într-adevăr Uniunea Europeană poporului din Belarus – europeni uitaţi – care îşi doreşte aceleaşi lucruri ca restul Europei? Poate că nu avem dreptul să vă cerem ajutorul sau sprijinul. Poate ne-aţi putea refuza pentru că aceasta ar putea contraveni intereselor voastre naţionale. Sau poate că asta este rău pentru afacerile voastre", a afirmat ea cu amărăciune în glas.

"Avem nevoie ca Europa să fie proactivă în faţa autocraţiei", a mai declarat Svetlana Tihanovskaia, cerând să se treacă de la cuvinte la fapte pentru "izolarea" regimului actual de la Minsk.

Ea a îndemnat UE "să preia iniţiativa" pentru ca "crimele regimului" să fie judecate în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, un apel aplaudat de eurodeputaţi, potrivit Agerpres.ro.

UE refuză să recunoască realegerea controversată a preşedintelui Lukaşenko în august 2020 în urma reprimării cu brutalitate a mişcării de contestare organizată de opoziţie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, şi-au anunţat marţi decizia de a adopta noi sancţiuni împotriva afluxului de migranţi orchestrat de regimul de la Minsk, ceea ce ar constitui al cincilea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene din 2020.

"Sancţiunile funcţionează. Continuaţi să aveţi o politică de sancţiuni coerentă. Fiţi fermi", a cerut Svetlana Tihanovskaia în Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img