vineri, 19 aprilie, 2024

Liderii din UE AMENINTA ca vor EXCLUDE Marea Britanie pe 1 iunie, daca nu aproba Acordul Brexit si refuza sa organizeze europarlamentare

Distribuie:

Publicat:

Liderii Uniunii Europene vor ameninţa Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar, arată un proiect de document UE.

Conform unui proiect de document elaborat înaintea summitului extraordinar al Consiliului European programat miercuri, liderii Uniunii Europene ar accepta "amânarea Brexit pentru a permite ratificarea Acordului" de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar, scrie mediafax.ro.

Liderii UE vor impune Guvernului Theresa May obligaţia de a nu afecta activitatea instituţiilor europene. "În cazul în care Marea Britanie este încă membră a UE în perioada 23-26 mai 2019 şi dacă nu a ratificat Acordul de retragere din UE până pe 22 mai 2019, naţiunea britanică va trebui să participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, în conformitate cu reglementările comunitare. Dacă Marea Britanie nu va îndeplini această obligaţie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019", se arată în proiectul de document, obţinut de agenţia de presă Reuters şi de postul Sky News.

"Uniunea Europeană reiterează că proiectul de Acord Brexit nu poate fi renegociat" şi că, până la ieşirea din UE, "Marea Britanie va fi membru cu drepturi şi obligaţii depline", precizează proiectul de document.

Membrii Camerei Comunelor au aprobat marţi seară un proiect prin care îi acordă premierului Theresa May mandatul de a cere amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie. Proiectul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru şi 110 împotrivă.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan iniţial al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img