vineri, 29 martie, 2024

Liderii UDMR vor autonomie: “Trebuie discutat cat mai repede si adaptat legislativ”

Distribuie:

Publicat:

Liderii partidelor maghiare din Romania cer autonomie teritoriala, locala si culturala. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca exista trei feluri de autonomie pe care o revendica – teritoriala, locala si culturala, despre care sustine ca ar trebui sa fie discute in 2018 si legiferate. El a explicat ca acesta este un deziderat al comunitatii maghiare inca din 1990, cand a fost semnata "Declaratia de la Cluj."

Autonomia este cheia pentru pastrarea identitatii fiecarei regiuni, se intampla peste tot in Europa, trebuie si in Romania. (…)Vorbim despre trei forme de autonomie: Autonomie regionala, autonomie locala pentru comunitatile care traiesc in conditii interetnice si autonomie culturala, aceste forme trebuie cat mai repede discutate cu majoritatea romaneasca si adaptate legislativ”, a declarat Kelemen Hunor.

De cealalta parte, si Laszlo Tokes, europarlamentar, presedintele CNMT, a facut o declaratie socanta.

„Noi, de fapt, avem datoria sa cinstim Centenarul si sentimentele majoritatii, asa cum s-ar cuveni si fata de sarbatorile nationale maghiare, nicidecum nu putem neglija sentimentele nationale ale romanilor, dar putem impartasi, putem da cinstire acestor sentimente si acestui centenar numai in cazul cand si noi vom avea drepturile noastre si vom putea sa ne simtim acasa in tara noastra comuna. Pentru acest deziderat am initiat, in anii precedenti, CNMT, un sir de dialoguri romano-maghiare – ultima data a avut loc la Oradea. Am cazut la intelegere sa prevenim acea atmosfera dusmanoasa antimaghiara de care se folosesc politicieni obscuri, de tip national-comunist, cu ocazia Centenarului. Noi cautam aliatii nostri, prietenii nostri romani, ca sa putem continua acel proces, de altfel foarte lent si impiedicat din toate partile, pentru impaciuirea romano-maghiara. Va aduc la cunostinta ca exista si un alt centenar, cel al fondarii Consiliului National Secuiesc, respectiv al Consiliului National din Transilvania, in 1918. Cu ocazia acestor centenare, in paralel, atat Consiliul National al Secuilor, cat si CNMT au declarat acest an anul autodeterminarii secuiesti, respectiv anul autoguvernarii nationale maghiare din Transilvania”, a spus Tokes.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img