vineri, 26 aprilie, 2024

Liga Studentilor critica incompetenta ministrului Educatiei: „Valentin Popa a depasit orice limita”

Distribuie:

Publicat:

Liga Studentilor critica politizarea profunda a invatamantului superior de stat prin taierea de catre Guvern a peste 900 de locuri pentru masterat si doctorat de la universitatile de prestigiu din Romania, ai caror reprezentanti au avut pozitii critice si incomode la adresa guvernarii, si redistribuirea acestora catre universitatile ai caror rectori l-au sustinut pe actualul Ministru al Educatiei, Valentin Popa. De asemenea, organizatia va sustine, in limita posibilitatilor legale, demersurile universitatilor din Consortiul „Universitaria” de a actiona in instanta Guvernul in vederea suspendarii si anularii actelor normative prin care s-a facut repartizarea locurilor bugetate pentru invatamantul superior, solicitand totodata Ministerului sa publice toate documentele care au stat la baza impartirii locurilor bugetate.

Guvernul Romaniei a adoptat, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale (MEN), prin Hotarare de Guvern, cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat pentru anul academic 2018-2019. Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes‑Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara, membre ale Consortiului „Universitaria”, singurele universitati care apar in clasamente internationale, au pierdut peste 1000 de locuri la toate ciclurile de studii. Acestea au fost redistribuite catre universitatile din Consortiul Academica Plus, al carui presedinte a fost Valentin Popa, actualul Ministru al Educatiei. De departe, cele patru universitati au fost „penalizate” pentru criticile constante aduse coalitiei de guvernare si pentru lipsa de sustinere fata de ministrul Popa.

Amintim faptul ca rectorii universitatilor care sunt membre in Consortiul Academica Plus s-au opus, in general, introducerii finantarii diferentiate pe criterii de calitate si performanta academica, pentru a nu pierde locuri bugetate. Acestia l-au sustinut pe actualul ministru printr-o scrisoare publica, eveniment premiera in invatamantul romanesc, majoritatea sustinand deschis actuala coalitie de guvernare, fiind membri sau simpatizanti ai PSD sau ALDE.

Desi Valentin Popa promisese ca va urmari ca prioritate evaluarea scolilor doctorale, prin repartizarea locurilor bugetate pentru doctorat, au fost lovite grav scolile doctorale ale universitatilor de cercetare avansata si educatie, care produc rezultate concrete in cercetare, apreciate la nivel international. In schimb, au primit locuri universitati implicate in scandaluri legate de plagiate, considerate „fabrici de diplome”. Universitatea din Bucuresti pierde 16,6% din locuri, Universitatea Babes-Bolyai 12,5%, iar Universitatea „Cuza” aproape 10% din locurile la doctorat, decizia avand un grav impact financiar asupra celor mai vechi universitati din tara.

Consideram ca domnul Valentin Popa a depasit orice limita, intreg procesul de repartizare a cifrelor de scolarizare transformandu-se intr-un fel de vendeta personala, cu asentimentul colegilor de partid, care nu face decat sa confirme, tragic, intregul fiasco din sistemul de invatamant romanesc.

Avand in vedere ca, in general, prin reprezentantii lor, universitatile au devenit focare de coruptie intelectuala, morala si ideologica, indemnam cu tarie studentii, si cadrele didactice deopotriva, din toate institutiile de invatamant superior din tara, sa ia atitudine publica si practica, cu demnitate, fata de abaterile constante de la bunul simt si etica academica, care au adus sistemul de invatamant romanesc in prag de colaps.

Liga Studentilor va sprijini orice initiativa libera, curata, indreptata spre reorientarea universitatii romanesti pe calea statornicita la intemeierea invatamantului superior in tara noastra, aceea de a forma o elita intelectuala nationala romaneasca.

Organizatia noastra va sprijini, inclusiv pe cale judiciara, institutiile din Consortiul „Universitaria” care au anuntat ca vor actiona in instanta Guvernul si Ministerul pentru impartirea arbitrara a cifrelor de scolarizare, dar totodata atrage atentia asupra faptului ca, la momentul in care reprezentantii universitatilor „mari” ocupau functii executive in consiile care functioneaza pe langa Ministerul Educatiei Nationale sau chiar in Guvern, acestia fie nu s-au ocupat de problema clasificarii universitatilor, fie unii s-au ocupat superficial sau total insuficient.

De asemenea, reprezentantii universitatilor din Romania au acceptat tacit, in general, modificarile aduse Legii Educatiei Nationale, multumindu-se cu simple interpelari, personale sau in public, la evenimente unde erau reprezentanti ai Ministerului, cu interventii trecatoare pe retele de socializare, in loc sa aiba pozitii energice impotriva acestor modificari care au schilodit intregul mecanism institutional si legal instituit prin Legea 1/2011.

Presedintele consiliului care recomanda modul de impartire a cifrelor de scolarizare, demis pentru „lipsa de comunicare”

Pe 14 martie, Valentin Popa a demis prin ordin de ministru componenta intregului Consiliu National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS), organismul care formuleaza recomandarile in ceea ce priveste alocarea cifrelor de scolarizare, numind o noua conducere si o noua componenta. Decizia de demitere a fost una pur politica, Bogdan Murgescu, fostul presedinte al CNSPIS, fiind unul dintre criticii politicilor duse de actuala coalitie de guvernare in invatamantul superior, rectorii universitatilor din Consortiul Academia Plus facand presiuni pentru demiterea lui. Ministerul Educatiei a oferit cateva argumente lapidare, de stricta oportunitate pentru demiterea acestuia, dar niciunul de natura juridica.

Cine strica „karma” cifrelor de scolarizare din invatamantul superior?

Noul presedinte al CNSPIS este Nicolae Postavaru, un apropiat al rectorilor membri in PSD si profesor de marketing in constructii la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti. A fost responsabil in perioada 1997-2005 din partea Ministerului Educatiei de reabilitarea scolilor din Romania printr-un program european, fiind acuzat la momentul respectiv de frauda si spalare de bani, insa, din motive nejustificate, organele abilitate au renuntat la ancheta, desi achizitionase cateva imobile intr-o perioada foarte scurta. Se considera specialist parapsihologie, „chakra”, „energie si karma”. Numirea acestuia a permis de fapt impartirea arbitrara, pe criterii politice, a locurilor de admitere disponibile pentru anul universitar 2018-2019.

Ce spune Ministerul in apararea sa?

Valentin Popa, Ministrul Educatiei, invoca drept temei pentru controversata impartire a locurilor bugetate Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020, document adoptat prin Hotararea de Guvern nr. 929/2014, care prevede sustinerea a cinci domenii prioritare pentru dezvoltarea Romaniei: bioeconomia; „tehnologia informatiei si a comunicatiilor, spatiu si securitate” (sic!); energie, mediu si schimbari climatice; eco-nano tehnologii si materiale avansate; sanatate.

Raportat la efectele juridice pe care le poate avea Strategia, de act avand mai mult caracter politic decat normativ, aceasta nu poate fi invocata ca temei de drept pentru reducerea numarului de locuri de la cateva universitati in vederea redistribuirii lor ulterioare. Totodata, semnalam lipsa de dezbatere in adoptarea unor astfel de stategii, precum si unele prevederi cu caracter fantezist precum „dezvoltarea de aplicatii pentru misiuni spatiale proprii”.

Sanatatea – domeniu prioritar pentru dezvoltarea Romaniei, doar pe hartie

Liga Studentilor a atras atentia in trecut asupra problemelor grave care afecteaza Universitatile de Medicina si Farmacie, precum si facultatile de profil ale universitatilor locale sau particulare, care sunt profund vulnerabilizate de fenomenul coruptiei, acesta favorizand pe de o parte accederea la catedra la unor profesori insuficient pregatiti, iar pe de cealalta obtinerea diplomei de medic de catre studenti care au fraudat in mod constant examenele si care, odata intrati in sistemul medical, pot periclita in mod grav viata si integritatea pacientilor. De asemenea, oferirea de locuri bugetate in plus pentru stiintele medicale este o masura insuficienta, ba chiar distructiva, daca nu este corelata cu reformarea cadrului de desfasurare a examenului de rezidentiat si cu sustinerea tinerilor medici in debutul activitatii lor.

De ce nu spun nimic organizatiile studentesti?

Federatiile studentesti din Romania, in general, nu sunt afectate de decizia Ministrului, acestea fiind in fapt interesate mai mult de asigurarea sau cresterea reprezentativitatii lor in cat mai multe centre universitare, ceea ce presupune inclusiv o baza mai mare de recrutare din randul studentilor pentru organizatiile membre. Amintim faptul ca nicio federatie nationala studenteasca nu a criticat derapajele grave ale ministrilor Liviu Marian Pop si Valentin Popa, acestea sustinand mai degraba tacit sau expres programul de guvernare in domeniul educatiei, in ciuda criticilor constante prezente in spatiul public, Liga Studentilor fiind singura organizatie studenteasca care a criticat constant politicile educationale ale coalitiei de guvernare.

„Actuala alocare a cifrelor de scolarizare este o ingerinta nepermisa a executivului in invatamantul superior, acesta depasindu-si atributiile legale cu scop punitiv, impotriva universitatilor libere, care nu s-au supus unor ingerinte politice, care are ca unic scop descurajarea profesorilor vocali, care se exprima critic la adresa puterii. Asistam practic la o revenire a politicilor educationale comuniste, care urmareau, printre altele, redistribuirea studentilor de la universitatile istorice la universitati nou-create, cu scopul de a legitima elitele locale ale partidului si de a asigura educarea ideologica uniforma a tuturor studentilor, delegitimand universitatile vechi care erau focare de anticomunism. Universitatile din Iasi si Bucuresti sunt totodata cele care au pregatit elita care a desavarsit Marea Unire de la 1918, iar cea din Cluj a fost infiintata in 1919 drept «Universitatea romaneasca», in vederea consolidarii pe plan academic a Unirii. Gestul politic al ministrului Valentin Popa este o batjocura grava adusa acestor universitati in Anul Centenar.  Astazi, membrii corpului academic al universitatilor istorice care s-au constituit in opozanti ai practicilor neo-comuniste, studenti si profesori deopotriva, au obligatia morala de a sanctiona orice abatere a factorului politic si de a cauta constant sa restaureze sistemul de invatamant romanesc in vechiul si nobilul sau rost, de a da ora exacta natiunii romane!” a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img