joi, 28 martie, 2024

Lista celor mai importante vitamine

Distribuie:

Publicat:

Termenul de vitamina este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu il poate produce singur. In principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reactii din corpul nostru.

Daca acesti catalizatori lipsesc, cum este in cazul carentelor vitaminice, functiile normale ale organismului nu mai functioneaza corect si astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.
Potrivit csid.ro, vitaminele pot fi luate in mare parte din alimentatie insa exista si situatii speciale, cum este cazul vitaminelor K si D. De exemplu, vitamina K este produsa in conditii speciale de catre organism, mai exact de anumite bacterii prezente in intestin, iar vitamina D are nevoie de putin “ajutor” din partea razelor soarelui pentru a ajunge in corp.

Clasificarea vitaminelor

Vitaminele se clasifica in doua
categorii: liposolubile (prezente in tesuturile grase si musculare ale corpului si care sunt absorbite prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul grasimilor) si hidrosolubile (care nu raman pentru mult timp in organism, fiind eliminate prin intermediul urinei).

Vitamine liposolubile: A, D, E, K.

Vitamine hidrosolubile
: C si B.

Cele mai importante vitamine

Vitamina A este o vitamina liposolubila obtinuta din 2 clase de compusi: vitamina A naturala preformata (retinolul si compusii sai) si precursorii de vitamina A (betacarotenul si compusii inruditi).
Vitamina B1 (tiamina), supranumita si “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”,  este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie, este necesara pentru vindecarea si mentinerea unui tegument sanatos, ajuta organismul la echilibrarea aciditatii si este importanta pentru par, unghii si ochi.

Vitamina B3, cunoscuta si sub denumirile de niacina, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), este o vitamina care sustine procesele genetice in celulele organismului si care ajuta la procesarea grasimilor din corp.

Vitamina B5, cunoscuta si sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” si „elixirul tineretii”, pe langa faptul ca joaca un rol important in descompunerea grasimilor si a carbohidratilor pentru producerea de energie, grabeste vindecarea ranilor si operatiilor chirugicale, fiind extrem de eficienta in cazurile de acnee.
Vitamina B6, cunoscuta si sub numele de piridoxina, face parte din complexul de vitamine B si are un rol important in formarea hemoglobinei, in metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular; are influenta benefica asupra pielii, precum si in procesul de crestere.
Vitamina B7, cunoscuta si sub numele de biotina sau vitamina H, este o vitamina hidrosolubila din complexul B, care are rol de protectie a pielii si parului (incetineste procesul de albire), avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6, impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare.

Vitamina B9, cunoscuta ca si acid folic sau folat, este esentiala in dezvoltarea si functionarea organismului. Deoarece acidul folic are un rol important in cresterea si regenerarea celulelor, acesta este necesar adultilor si vital in cazul sarcinilor.

Vitamina B12, numita si cianocobalamina sau “vitamina rosie”, are cea mai mare si complexa structura chimica dintre toate vitaminele, aceasta avand un rol deosebit de important pentru organismul uman.
Vitamina C, sau acidul ascorbic dupa cum mai este numita, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important in apararea organismului de actiunea radicalilor liberi si impotriva stresului oxidativ, principala cauza a imbatranirii fiziologice.
Vitamina D, numita si antirahitica, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi.
Vitamina E, numita si vitamina fertilitatii, datorita rolului pe care il are in procesul fertilitatii, face parte dintre substantele cu o importanta actiune antioxidanta.
Vitamina F consta, de fapt, dintr-o grupare de acizi grasi mono si polinesaturati, intrand in componenta uleiurilor vegetale (acid linoleic, acid linolenic, acid arahidonic). Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare si cunoscuti sub denumirea de acizi esentiali.
Vitamina K, numita si “vitamina antihemoragica”,  este unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui, iar in lipsa unui aport suficient chiar si o mica taietura ar putea cauza sangerarea continua.
Vitamina P hidrosolubila actioneaza concomitent si strans legat de vitamina C, asigurandu-i acesteia o perfecta absorbtie si utilizare si impiedicandu-i distrugerea prin oxidare.
Vitamina T – putina lume a auzit vorbindu-se despre vitamina T; descoperirea (si numele) i se datoreaza in mod bizar, viermelui de faina care, s-a constatat ca nu putea supravietui fara aceasta vitamina. La inceput s-a crezut ca numai aceasta insecta are nevoie de substanta cu pricina, dar curand s-a demonstrat ca toate insectele o consuma in procesul de metamorfozare. Nu a trecut mult si cercetarile au aratat ca vitamina T actioneza si in cazul oamenilor, iar astazi este cunoscuta mai ales sub numele de carnitina.
Vitamina U – multi specialisti sustin ca vitamina U nu este de fapt o vitamina, ci este un termen folosit care se refera la enzima S-methylmethionine enzima S. Aceasta substanta si-a castigat popularitate in anii 1950, ca leac pentru ulcerul duodenal si cel peptic. Dr. Garnett Cheney a efectuat mai multe studii care au indicat ca enzima S-methylmethionine consumata sub forma de suc de varza calmeaza ulcerul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img