sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Liste de asteptare.CJAS) Vaslui: lunar fiind decontate in jur de 150 de investigatii CT si 50 RMN

Distribuie:

Publicat:

In fiecare luna, in medie cate 200-300 de pacienti din Vaslui, asteapta efectuarea unor investigatii gratuite RMN sau CT. Fondurile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui pentru analizele imagistice si cele de laborator nu acopera numarul de solicitari, lunar fiind decontate in jur de 150 de investigatii CT si 50 RMN pentru bolnavi care au avut trimitere de la specialist.

La nivelul judetului Vaslui exista trei clinici care efectueaza investigatii CT si sunt in contact cu CJAS, si doar una care face investigatii RMN. Chiar daca luna de luna cotizeaza la bugetul de sanatate, vasluienii nu primesc ajutor atunci cand au nevoie. Astfel, o persoana care ani de zile a contribuit lunar cu bani la sanatate, daca are nevoie de analizele decontate de stat, fie trebuie sa plateasca, fie sa astepte. SI asta din cauza ca fondurile se termina in primele zile ale lunii, iar cei care nu apuca sa faca investigatiile mai incearca peste alte cateva saptamani, dar listele de asteptare se intind si pe cate patru luni. In judetul Vaslui problema persista de ani de zile, listele de asteptare pentru analize ori investigatii CT sau RMN, fiind o regula.

Proprietarii clinicilor private se plang ca numarul solicitarilor de la bolnavi este tot mai mare de la o perioda la alta, iar fondurile nu ajung. Reprezentantii sistemului privat de sanatate mai acuza ca mare parte din bani ramane in Bucuresti. Frecvent in judetul Vaslui, plafonul pentru analizele compensate se termina in primele zile din luna.

 „Avem foarte multe solicitari sI banii nu ajung. Oamenii vin, mai fac sI scandal, dar vina nu este a noastra. in provincie, unde sunt 90% din asigurati, ajunge cam 60% din buget si restul de 40% din bugetul pentru paraclinic este repatizat in Bucuresti. De exemplu, la acest moment, la centrul nostru medical sunt pe lista de asteptare peste 350 de pacienti, care asteapta sa fie programati”, a declarat proprietarul unei clinici private.

Furnizorii de servicii mai spun ca bugetul repartizat unui asigurat in Bucuresti,in acest an este in jur la 137 lei, iar in judetele din privincie de cel mult 20 de lei. Un set de analize costa in medie 100 lei. Casa de Asigurari de Sanatate spune ca banii sunt repartizati in baza unor criterii stricte.

„Alocarea fondurilor pentru casele judetene de asigurari de sanatate variaza in functie de numarul de furnizori de servicii si de tipul de servicii contractate cu acestia, de capacitatea tehnica si de resursele umane ale furnizorilor, de adresabilitatea pacientilor catre un furnizor sau altul, de numarul de specialisti din judet pe domeniile de asistenta medicala, de morbiditate si nu in ultimul rand de solicitarile caselor de asigurari de sanatate si de istoricul alocarilor”, se arata intr-un comunicat al Casei de Sanatate.

Banii se cheltuie atat in clinicile mari cat sI in laboratoare mici care au contracte cu Casele de asigurari. Pacientii care nu isi fac analizele in primele zile ale lunii ar trebui sa intre pe lista laboratoarelor de pe site-ul CJAS sau, daca nu au internet, sa vina sa consulte lista la sediul institutiei. Apoi sa sune pe banii lor sau sa bata din usa in usa, in speranta ca vor gasi un laborator care mai face analize compensate. Daca sunt nevoiti sa plateasca analizele, pacientii trebuie sa dea din buzunar chiar si 1.000 de lei, in cazul unei investigatii RMN. Potrivit Casei de Sanatate, intr-o singura luna pe serviciile paraclinice s-au asigurat sI cate 400.000 lei, 30% din suma fiind alocata serviciilor de imagistica. Fisa de decontari a unei luni arata ca 151 de investigatii la CT costa 34.097 lei, iar 51 de RMNuri costa 30.265 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img