sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Liviu Dragnea, despre privatizarea Postei Romane: “Nu dorim sa fie privatizata!”

Distribuie:

Publicat:

"Chiar daca undeva sau cineva intentioneaza ca Posta Romana sa nu-si revina si sa poata fi privatizata pe un pret mic, noi nu dorim ca Posta Romana sa fie privatizata, vrem sa fie recapitalizata, sa redevina o companie de succes, o companie simbol si sa ramana cu capitalul romanesc majoritar de stat, asa cum este acum.", a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea. Seful PSD a mai spus ca 'Fondul Proprietatea (FP), care este actionar cu 25% la Posta Romana, s-a opus, si se opune in continuare (n.a procesului de recapitalizare), intr-un final punand conditia privatizarii Postei Romane pentru a participa la acest proces de majorare a capitalului social, decizie cu care nu a fost de acord niciun Guvern de pana acum si nu suntem de acord nici noi.'

"In 2016, Guvernul de atunci a inceput, dupa aprobarea unui Memorandum in iulie 2016, un proces de recapitalizare a Postei Romane. In acea perioada, Fondul Proprietatea (FP) care e actionar cu 25% la Posta Romana, s-a opus, si se opune in continuare, intr-un final punand conditia privatizarii Postei Romane pentru a participa la acest proces de majorare a capitalului social, decizie cu care nu a fost de acord niciun Guvern de pana acum si nu suntem de acord nici noi. S-a spus la un moment dat ca aceasta majorare de capital ar reprezenta un ajutor de stat, Posta a decis sa faca testul investitorului, a angajat o companie foarte serioasa, Deloitte, care a facut aceasta analiza, a prezentat-o Consiliului Concurentei, iar Consiliul Concurentei a spus ca nu e vorba de un ajutor de stat si ca operatiunea este in regula.", a declarat luni Liviu Dragnea, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului.

Seful PSD a mai subliniat faptul ca Fondul Proprietatea a demarat actiuni in instanta si a solicitat sa se blocheze aceasta actiune si sa se constate ca toate demersurile sunt nule.

"Am facut aceasta precizare deoarece Ministerul Comunicatiilor a virat deja suma de 170 milioane lei (n.a a fost virata suma de 153 milioane lei, diferenta pana la 170 milioane lei urmand a fi virata in ultimul trimestru al acestui an) cat este nevoie pentru recapitalizare pentru ca Posta Romana sa poata sa-si achite din obligatii si sa nu mai afecteze cashul care vine de la bugetul asigurarilor sociale pentru toate platile sociale pentru care trebuie sa le plateasca.

Acum sunt in situatia in care s-a dat posibilitatea Fondului Proprietatea ca pana la 30 mai sa participe la aceasta subscriere si sa-si pastreze participatia de 25% si sa vina cu suma aferenta deci posibilitatea sa achizitioneze 56 de milioane de actiuni, urmand ca dupa trecerea acestei perioade Ministerul Comunicatiilor si Posta sa continuie aceasta actiune care este necesara pentru a salva Posta Romana. Chiar daca undeva sau cineva intentioneaza ca Posta Romana sa nu-si revina si sa poata fi privatizata pe un pret mic, noi nu dorim ca Posta Romana sa fie privatizata, vrem sa fie recapitalizata, sa redevina o companie de succes, o companie simbol si sa ramana cu capitalul romanesc majoritar de stat, asa cum este acum.", a spus Dragnea.

Presedintele  PSD a facut aceste declaratii in contextul unor intarzieri la plata pensiilor in anumite judete, printre care si Gorj, situatie discutata in sedinta BPN care va fi verificata de Corpul de control al premierului Dancila.

"Un subiect discutat foarte important pentru noi se refera la modul de plata efectiva a pensiilor catre pensionari. Au aparut in ultima perioada intarzieri in anumite judete, ceea ce este inadmisibil din punctul nostru de vedere, in conditiile in care Guvernul a transferat la timp banii catre Posta Romana si sigur ca dna Prim Ministru a cerut explicatii la Ministrul Comunicatiilor si la conducerea Postei Romane si am aflat toti astazi cum stau lucrurile si de ce suntem in aceasta situatie si bineinteles si care vor fi masurile care vor fi luate. De la inceput va spun ca dna Premier ne-a informat ca a dispus deja Corpului de control sa faca o verificare atenta si serioasa cu privire la aceasta situatie.", a spus Liviu Dragnea.

Seful PSD a mai precizat ca, 'in discutiile pe care le-a avut azi dimineata dna Prim Ministru cu Ministrul de resort si conducerea Postei Romane s-a stabilit un calendar foarte strict pentru plata pensiilor', si ca s-a decis ca plata pensiilor sa fie facuta pana la data de 15 ale lunii.

In acelasi timp, Liviu Dragnea a precizat ca 'ramane sa se decida azi-maine in care luna intra in vigoare aceasta masura', daca din iunie sau din iulie, sugerand ca implementarea acestei masuri ar fi conditionata de demersurile juridice facute de Fondul Proprietatea:

"Pe data de intai a lunii se vireaza banii catre Posta Romana dupa care incep aceste proceduri. Calculul este ca in 9 zile se pot achita toate prestatiile sociale si toate pensiile. S-au pus 15 zile ca sa fie un termen acoperitor in asa fel incat 15 mai sa fie ultima zi in care sa se plateasca pensiile. Ramane sa se decida astazi – maine in care luna intra in vigoare aceasta masura. Incearca sa vada daca se poate de luna viitoare, fiind conditionati de toate aceste demersuri juridice pe care le-au facut ceilalti actionari. Problema se pune daca incepe din iunie sau iulie, ca 15 ale lunii sa fie ziua in care se platesc pensiile.", a spus Dragnea.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat saptamana trecuta ca statul a majorat capitalul social al Postei Romane, conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 38/2018, virand in conturile companiei suma de 153.000.000 lei. Diferenta pana la suma de 170.000.000 lei va fi virata in ultimul trimestru al acestui an, a mai precizat institutia. Suma este destinata achitarii datoriilor restante la bugetul general consolidat, asa cum este prevazut in Legea bugetului de stat pe anul 2018.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img