miercuri, 24 aprilie, 2024

Lovitura GREA pentru SOFERI! Autoritatile pregatesc…

Distribuie:

Publicat:

Firmele de asigurare si ASF le pregatesc soferilor indisciplinati o surpriza neplacuta. Sistemul bonus-malus in cazul asigurarii auto obligatorie ar putea fi modificat complet, ceea ce va afecta serios tarifele.

Sistemul bonus-malus va fi modificat in asa fel incat soferii cu daune la activ sa plateasca polite RCA cu pana la 70% mai scumpe decat in prezent, iar cei cu un comportament bun in trafic sa beneficize de reduceri cu cel putin 20-25% mai mari decat in acest moment, scrie Capital.

Aceasta masura este in centrul discutiilor avansate dintre ASF si firmele de asigurare, privind normele de aplicare a noii legi RCA: “Nu dorim neaparat modificarea actualului sistem, cu opt praguri de malus si tot atatea de bonus. Nu cerem revenirea la vechiul sistem, cu 12 pentru bonus si 14 pentru malus. Nu asta este important. Am propus, si ASF pare sa inteleaga, ca impactul financiar al bonusului sau malusului sa fie mai mare decat in prezent. Soferii cu multe daune trebuie sa simta penalizarea, pentru a isi schimba comportamentul in trafic. La fel, soferii cu un comportament bun, trebuie sa beneficieze de un bonus substantial. Altfel, acest sistem nu mai are logica”.

Cel mai probabil se va merge pe o penalizare maxima de 100% fata de pretul de baza, ceea ce va insemna ca soferii cu multe daune la active vor plati RCA dublu fata de pretul calculat fara sistemul bonus-malus. In prezent, ei pot fi penalizati cu cel mult o treime din pret. De partea cealalta, soferii fara daune la activ in ultimii patru ani, care reprezinta peste 90% din totalul asiguratilor RCA, vor beneficia de o reducere de cel putin 55-60%, fata de doar 32% in prezent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img