sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ludovic Orban ataca una dintre cele mai importante institutii ale statului de drept: ‘Semnal de intimidare cu conotatie politica’

Distribuie:

Publicat:

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că Inspecția Judiciară ”dovedește că urmărește o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce IJ a decis exercitarea unei acțiuni disciplinare față de șeful Parchetelor Militare şi procurorul dosarului mitingului din 10 august.

”Inspecția Judiciară dovedește tot mai clar că urmărește o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunțată de Inspecția Judiciară de a solicita sancționarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor pașnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotație politică, împotriva întregului corp profesional al magistraților, în condițiile în care este lipsită de o motivare serioasă”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Ludovic Orban.

El mai afirmă că anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligație legală a procurorilor, singurii care sunt abilitați de lege și Constituție să desfășoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului și sancționarea celor vinovați de ”agresarea brutală a manifestanților pașnici”.

”Afectarea integrității fizice a cetățenilor și încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. În această situație, singurul mod de a înțelege decizia Inspecției Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de mușamalizare a acțiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăția decidenților politici responsabili de ordonarea agresiunilor. De altfel, este suprinzător modul în care Inspecția Judiciară înțelege să acționeze astfel, în condițiile în care subiectul agresiunilor împotriva protestatarilor pașnici a fost inclus în Rezoluția Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut „autoritățile române să asigure o investigare transparentă, imparțială și efectivă a acțiunilor forțelor de ordine”, a mai afirmat liderul liberalilor.

Potrivit sursei citate, Partidul Național Liberal a evitat în mod constant să se pronunțe asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideră că acest caz este ”unul extrem de grav care privește integritatea fizică a cetățenilor acestei țări”.

IJ a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din PÎCCJ („SPM”), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru nereguli referitoare la dosarul violențelor din 10 august 2018.

Inspectorii Inspecţiei Judiciare îi acuză pe cei trei că nu au respectat dispoziţiile și deciziile cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

A scăpa cu basma curată vinovații pentru violențele din 10 august 2018 echivalează cu a anula pentru toți cetățenii drepturi fundamentale prevăzute de Constituție, precum dreptul la viață și la integritatea fizică pe care statul român este obligat să le garanteze.

Îmi exprim speranța că membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu înțelepciune propunerea ce le-a fost înaintată de Inspecția Judiciară și vor transmite prin aceasta un semnal de încredere corpului profesional al magistraților pentru a-și îndeplini misiunea fundamentală cu profesionalism și determinare, dar și un semnal către toți cetățenii români că le sunt respectate drepturile și libertățile constituționale".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img