vineri, 29 martie, 2024

Ludovic Orban, dus rece pentru angajatii de la Termocentrala Mintia: ‘Este total nerentabil’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost întrebat, sâmbătă, la Deva, de un grup de energeticieni dacă Termocentrala Mintia se va opri definitiv, acesta răspunzând că nu are cunoştinţă de o asemenea decizie, menţionând însă că producătorul de energie are pierderi foarte mari.

După ce a luat parte la o dezbatere pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, liderul PNL a fost, aşteptat la ieşirea din sală, de mai mulţi angajaţi ai termocentralei, iar preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, l-a întrebat pe Ludovic Orban dacă are cunoştinţă despre o decizie de închidere a acestui agent economic.

"Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva, dar ce pot să vă spun este că Termocentrala Mintia, la ora actuală, nu respectă normele de mediu. Producerea energiei termice şi electrice pe baza cărbunelui pe care îl folosiţi este total nerentabilă. Provoacă pierderi foarte mari. Mintia este în Complexul Energetic Hunedoara, care este în insolvenţă, insolvenţă în care a intrat din cauza unui ajutor de stat care nu a fost folosit conform regulilor europene. Se gândesc mai multe soluţii. Discuţia a fost să fie preluată de Consiliul Judeţean, dar şi aici trebuie să existe un plan foarte serios. De asemenea, mai exista un plan de trecere pe gaz deoarece cărbunele pe care îl extragem, conform calculelor, arată că nu e rentabil", a spus Ludovic Orban.

Sindicaliştii şi-au mai arătat nemulţumirea că un material prin care se realiza o simulare de funcţionare a termocentralei pe următorii trei ani nu a primit încă un aviz la Ministerul Energiei, menţionând, totodată, că unitatea ar putea folosi un cărbune mai bun şi cu un conţinut redus de sulf prin care s-ar putea încadra în cerinţele de mediu.

Aproape 4.000 de apartamente, instituţii publice, şcoli şi licee din municipiul Deva sunt, în continuare, fără căldură şi apă caldă de la reţeaua de termoficare, de mai bine de o săptămână, în absenţa cărbunelui necesar pentru funcţionarea Termocentralei Mintia.

Termocentrala Mintia a fost oprită vineri, 5 martie, din cauză că nu mai avea cărbune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img