joi, 28 martie, 2024

Macron va mentine trupele franceze in Siria in pofida retragerii fortelor americane

Distribuie:

Publicat:

Forţele franceze vor rămâne angajate în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic (SI), în pofida retragerii forţelor americane din Siria, a anunţat joi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit dpa preluată de Agerpres.

Şeful statului francez a salutat rolul jucat de Forţele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, care se tem de o posibilă invazie a armatei turce în zona lor autonomă de facto din nordul Siriei după plecarea trupelor americane. 

SDF şi alţi aliaţi au ''jucat un rol major în luptele victorioase contra terorismului islamist'', a spus Macron, care a pledat cauza SDF în discuţiile avute cu preşedinţii american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin. 

Ankara consideră SDF drept o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie inclusă de Turcia, Uniunea Europeană şi SUA pe lista organizaţiilor teroriste. 

''Lupta contra Statului Islamic încă nu s-a încheiat'', a avertizat Macron în faţa membrilor unui detaşament militar francez de la Toulouse (sudul Franţei). 

''Retragerea aliatului nostru SUA din Siria nu trebuie să ne abată de la obiectivul nostru strategic: eradicarea Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) prin deposedarea acestei organizaţii teroriste de orice breşă teritorială şi prin prevenirea revitalizării sale'', a subliniat preşedintele Emmanuel Macron.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img