vineri, 29 martie, 2024

Macul din paine si produse de patiserie poate contine morfina in cantitate periculoasa

Distribuie:

Publicat:

Macul de pe covrigi, paine sau din placinte, poate provoca probleme grave de sanatate. Autoritatile franceze au emis o alerta europeana si sustin ca macul alimentar contine cantitati considerabile de morfina si codeina.

Morfina si codeina. Doua opioide extrem de periculoase. Se gasesc, in cantitati mari, spun specialistii, in macul alimentar. Medicii francezi au decoperit ca pacientii care au consumat baghete de paine cu mac aveau niveluri anormale de morfina si codeina in sange. Printre cazurile celebre, si cel al prezentatoarei de televiziune Angela Rippon, care a iesit pozitiv la opiacee dupa ce a mancat paine cu mac mai mult de 3 zile la rand. 

Costel Vanatoru, semintolog: Din el se extrage morfina si alte substante din acestea psihotrope, cele care sunt interzise. Trebuie sa stim ce varietate de mac consumam si sa avem grija cu cantitatile.

Morfina si codeina sunt printre cei mai puternici calmanti ai durerii. Dar se pot administra numai sub supraveghere medicala.

Cel mai raspandit produs alimentar care contine mac este covrigul. Este ieftin, este proaspat si tine loc de mic dejun pentru mii de romani, in fiecare zi. Consumat in cantitati mari, insa, sa stiti ca macul, poate provoca somnolenta sau chiar probleme respiratorii. 

Exista doua tipuri de mac. Cel rosu, extrem de periculos si care nu e destinat alimentatiei, si macul negru,comestibil. Papaver Somniferum este numele lui si ne spune clar unul dintre efectele consumului.

Costel Vanatoru, semintolog: Este bine sa stim sursa de unde l-am procurat si, mai ales, sa fie maturat. Daca il consumam inainte de a ajunge la maturitate, este mult mai periculos.

Sorin Mierlea, Info Cons: De 29 de ani in Romania, autoritatile nu fac o monitorizare a produselor care vin ca si import. Nu se face o monitorizare reala a produselor de la raft. Din pacate, in Romania, incepem sa ne trezim doar cand vin alerte din strainatate. 

Autoritatile de la noi promit investigatii si masuri.

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii: Eu am inteles ca exista o solicitare, care inca nu a ajuns la noi, a Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care doreste sa faca un grup de lucru astfel incat sa decidem. 

Pana la rezultatele oficialilor, este bine sa ne protejam singuri sanatatea. Sa cumparam produse din spatii comerciale autorizate, sa cerem bon fiscal si sa verificam eticheta pentru a vedea ce contine produsul. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img