sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Mai mult de jumatate din corpul tau nu este uman. Iata ce spun specialistii!

Distribuie:

Publicat:

Mai mult de jumatate din corpul tau nu este uman, dupa cum afirma oamenii de stiinta. Celulele umane reprezinta doar 43% din numarul total de celule ale organismului. Restul este format din colonii microscopice. Intelegerea acestei jumatati ascunse a noastre, a microbiomului, transforma rapid intelegerea bolilor, de la alergii la Parkinson. Si specialistii se intreaba ce inseamna sa fii uman si cum pot ajunge sa descopere tratamente inovatoare ca rezultat.

De ce au ajuns oamenii de stiinta la concluzia ca mai mult de jumatate din corpul tau nu este uman? Aceste colonii microscopice sunt esentiale pentru sanatatea ta, conform directorului departamentului de stiinta a microbiomului de la Institutul Max Planck, profesorul Ruth Ley. Indiferent de cat de bine te speli, aproape fiecare colt al corpului tau este acoperit de creaturi microscopice. Este vorba despre bacterii, virusuri si ciuperci. Cea mai mare concentratie a acestei vieti microscopice se afla in intestinele lipsite de oxigen. Cu alte cuvinte, esti mai mult microbian decat om. Estimarea actuala este ca esti aproximativ 43% uman daca numeri toate celulele. Dar, din punct de vedere genetic, suntem depasiti si mai mult.

Genomul uman, adica setul complet de instructiuni genetice pentru o fiinta umana, este compus din 20.000 de instructiuni numite gene. Dar daca adaugi toate genele din microbiom, cifra va fi undeva intre 2 si 20 de milioane de gene microbiene. 

Profesorul Sarkis Mazmanian, un microbiolog de la Caltech, este de parere ca nu avem un singur genom, iar genele microbiomului nostru prezinta un al doilea genom care mareste activitatea propriului genom. Ceea ce ne face umani este combinatia ADN-ului nostru cu a ADN-ului microbilor din intestinul nostru. Ar fi naiv sa credem ca purtam atat de mult material microbian fara ca acesta sa interactioneze sau sa aiba vreun efect asupra organismului nostru. Stiinta descopera rapid rolul microbiomului in digestie, reglarea sistemului imunitar, protejarea impotriva bolilor si fabricarea vitaminelor vitale. Oamenii de stiinta cauta modalitati prin care aceste mici creaturi transforma in totalitate sanatatea in moduri inimaginabile pana in prezent.

Este o perceptie noua asupra lumii microbiene. Pana in prezent, relatia noastra cu microbii a fost, in mare parte, una razboinica. Antibioticele si vaccinurile reprezinta armele impotriva virusurilor, salvand un numar mare de vieti. Insa unii cercetatori sunt ingrijorati cu privire la faptul ca asaltul contra bacteriilor a provocat daune bacteriilor bune. In ultimii 50 de ani, au fost eliminate nenumarate boli infectioase din organism. Dar a fost perceputa si o crestere ingrozitoare a alergiilor si imunitatii la medicamente.

Iar specialistii care analizeaza microbiomul au observat modul in care a fost modificat microbiomul, ca rezultat al succesului luptei impotriva agentilor patogeni. Insa aceasta lupta a dus la aparitia unui set complet de noi boli cu care avem de-a face in prezent. Microbiomul este, de asemenea, corelat cu boala inflamatorie intestinala, Parkinson, depresie si autism. Obezitatea este un alt exemplu. Istoricul familiei si alegerile stilului de viata joaca un rol important, dar ce parere au microbii tai intestinali?

O dieta formata din burgeri si ciocolata va afecta atat riscul aparitiei obezitatii, cat si tipul de microbi care creste in tractul digestiv. De unde stii daca este vorba despre un mix de bacterii care metabolizeaza alimentele pe care le consumi intr-un mod care duce la obezitate?

Au fost efectuate experimente pe soareci de laborator, care s-au nascut in cea mai sanitara lume. Intreaga lor existenta a fost complet lipsita de microbi. Daca iei fecalele de la oameni slabi si obezi si faci un transplant de bacterii la soareci, poti face soarecii mai slabi sau mai grasi, in functie de microbiomul la care sunt supusi. Acest lucru este destul de uimitor, insa intrebarea este daca poate fi aplicabil si in cazul oamenilor.

Aceasta este un lucru care le da sperante oamenilor de stiinta din domeniu – faptul ca microbii ar putea deveni o noua forma a medicinei. La Institutul Wellcome Trust Sanger, cercetatorii incearca sa creasca un intreg microbiom de la pacientii sanatosi si cei bolnavi. In cazul oamenilor bolnavi, ar putea lipsi anumiti microbi, iar conceptul este de a-i reintroduce in organism. Exista dovezi tot mai importante conform carora reparatia microbiomului unei persoane poate duce la remisie in cazul unor boli precum colita ulceroasa, un tip de boala inflamatorie intestinala. Pentru diferitele tipuri de boli studiate, vor fi definite amestecuri de bacterii, poate 10-15 tipuri de bacterii care trebuie sa ajunga in microbiomul unui pacient.

Medicina microbiana se afla in faza incipienta, dar unii cercetatori cred ca monitorizarea microbiomului va deveni o prioritate, care va oferi informatii despre sanatatea noastra si solutii neasteptate. Este incredibil faptul ca intr-o lingurita cu fecalele cuiva se regasesc mai multe date din ADN-ul acelor microbi decat ar incapea intr-o tona de DVD-uri. Iar aceste informatii vor transforma cu adevarat lumea pe care o percepem intr-un anume fel in prezent.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img