joi, 28 martie, 2024

Mai nimeni nu aplica legea uceniciei in Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Vorbim despre legea uceniciei care e in vigoare din 2005 si care ar trebui sa stimuleze pregatirea la locul de munca. Nimeni nu aplica insa aceasta lege. Patronii sustin ca nu e rentabil sa tina ucenici in conditiile acestei legi si este si foarte dificil din punct de vedere al organizarii. La majoritatea societatilor din judetul Vaslui nu s-a inregistrat nici macar un contract de ucenicie in toti acesti ani. Cornel Zalaru are 19 ani si locuieste in Negresti.

A mers la Roman in judetul vecin sI s-a scolarizat doi ani la singura firma din judet care pregateste ucenici. A terminat acum cateva zile cursul si deja s-a angajat, ca mecanic auto. Ca el mai sunt si altii care si-ar dori sa se specializeze intr-o meserie ca sa se poata angaja ulterior. Angajatorii care au nevoie de meseriasi in diferite specialitatI pe care scolile tehnice nu le mai au in portofoliu, ar trebui sa scoleasca ucenici. Pentru fiecare ucenic, o firma primeste o subventie de la stat. Banii sunt prea putini, sustin angajatorii.

„Ti se da 300 de lei pentru fiecare ucenic, iar tu trebuie sa platesti in primul rand salariul lui, trebuie sa mai platesti un om care sa stea macar doua ore pe zi langa el si sa-l invete si dupa aceea la sfarsit mai trebuie sa platesti si un formator”, spune un angajator. La sute de societatI din Vaslui nu au fost incheiate asemenea contracte in cei zece ani de cand legea este in vigoare. „Nu s-a inregistrat un val de solicitari din partea agentilor economici de a fi incheiate contracte de ucenicie cu toate ca legea a fost promovata”, spun cei de la AJOFM.

Si nu doar costurile sunt o problema. Ci si obligativitatea, impusa prin lege, ca firmele care angajeaza ucenici sa aiba formatori calificati, ceea ce inseamna specializarea altor oameni si evident, alte cheltuieli.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img