vineri, 19 aprilie, 2024

Malformatiile congenitale: ce sunt si cum le putem depista

Distribuie:

Publicat:

Malformațiile congenitale – ce putem face în cazul unei sarcini cu probleme explică medicul Simona Duță, specialist obstetrică-ginecologie.

Perioada intrauterină este probabil cea mai plină perioadă de transformări din viața unui om: acum se formează și se dezvoltă dintr-un grup de celule nediferențiate, pluripotente. Acest proces foarte complex  poate fi întrerupt, poate să devieze de la normal și astfel apar malformațiile.

În multe cazuri, nu poate fi identificată o cauză sau un factor de risc pentru apariția malformațiilor congenitale. Ce putem face în cazul unei sarcini care prezintă astfel de afecțiuni explică medicul Simona Duță, specialist obstetrică-ginecologie.

Malformațiile congenitale: ce este de făcut?

Este important ca gravidele puse în fața unui astfel de diagnostic să știe că în majoritatea cazurilor nu este ceva ce ar fi putut face ele sau medicii pentru a preveni apariția malformației. Dintre cauzele pe care totuși le putem identifica amintim sindroamele genetice, substanțele toxice, unele medicamente, radiații, anumite infecții. Orice parte a corpului poate prezenta malformații, și impactul lor poate varia de la a face imposibilă supraviețuirea fătului chiar în uter sau imediat după naștere și până la malformații care nu afectează viața individului- pe care poate unii dintre noi le avem și nu știm, și nu vom afla de ele vreodată, a precizat dr. Simona Duță.

Protocoalele de îngrijire a sarcinii: cum depistăm malformațiile congenitale?

Astfel, protocoalele internaționale actuale de îngrijire a sarcinii cuprind metode de a identifica o mare parte a malformațiilor majore, grave, care au impact asupra vieții și dezvoltării fizice și intelectuale a copilului.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img