vineri, 29 martie, 2024

Marcel Ciolacu, către PNL: ‘Poate se impune şi un clawback pe energie’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Antena 3, că până duminică va fi o şedinţă a coaliţiei şi se vor stabili măsurile pe care Guvernul Ciucă le va lua în scandalul legat de preţurile la energie electrică şi gaze.

”Nu e timp să ne certăm în acest moment, nu e timp de conflicte politice, vrem să venim cu soluţii şi cred că aceste discuţii la televizor şubrezesc această coaliţie şi implicit Guvernul României. Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de toate statele europene în faţă valului de scumpiri, nu numai în România există această criză. În România ne dăm prea mult cu părerea şi venim cu soluţii prea puţine. Există soluţii de sprijin, doar dacă nu vrei să le iei nu le pui în aplicare. Cea mai simplă e reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze. Insistăm că această măsură să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectaţi doar consumatorii casnici, ci întreagă industrie. Miniştrii PSD lucrează la un document coerent, vor propune un mix de măsuri cu aplicare simplă şi rapidă, înglobează şi ceea ce Ciucă a anunţat”, a spus preşedintele PSD.

”În împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi oferta, Guvernul poate dispune măsuri temporare. E normal să se intervină în acest moment. Oamenii aşteaptă de la noi soluţii, iar PSD va veni cu soluţii. Poate se impune şi un clawback pe energie, că la medicamente, să nu mai încurajăm mărirea preţului, cum a fost la Hidroelectrica, de s-a făcut oferta cu 3300, căci preţul de producţie e mult mai mic”, a arătat el.

Taxa clawback la medicamente reprezintă o taxă datorată de firmele farmaceutice, calculată ca procent din profit.

Preşedintele PSD a fost întrebat dacă el a primit factura majorată la energie.

”Am plătit-o semnificativ de mult mărită, dar nu e o problema la mine. Eu încă suport această factură şi nu pot să mă plâng. Nu sunt specialist şi nu cred că sunt în postura să mă plâng. Am făcut calculul cât cheltui din salariu pe utilităţi şi deja procentul e semnificativ. E evident că statul trebuie să intervină”, a spus Ciolacu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img