marți, 23 aprilie, 2024

Marcel Ciolacu: Industria textila este a doua cea mai afectata ramura, dupa HoReCa

Distribuie:

Publicat:

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marti, după o intalnire la sediul central cu producătorii români de echipamente de protecție și din industria de confecții, că aproape o treime din firmele din această ramură au intrat în faliment în pandemie.

„Se pare ca dupa HoReCa cei mai afectati ca si ramura sunt cei din industria textila, sunt 60.000 de oameni in aceasta perioada de pandemie care au intrat in somaj, aproape o treime din firmele din ramura au intrat in faliment si celelalte au ramas la o productie de 20-30 la suta din capacitate. Aproape toata industria textila, 80%, lucreaza pentru export. Am avut aproape 6,4 mld. de euro exporturi”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a precizat ca un producator roman are capacitate de a produce 60 milioane de masti medicale pe luna dar „nimeni de la Guvern nu i-a contactat sa incerce macar pentru rezervele strategice sa luam”.

„Fiecare produs romanesc cumparat este un loc de munca salvat”, a adăugat el.

"Am aflat, de asemenea, şi aici chiar aş vrea să-l întreb pe domnul Cîţu, cum jandarmii şi poliţiştii francezi sau italieni sunt îmbrăcaţi din produse româneşti, iar Armata română, Jandarmeria şi Poliţia sunt îmbrăcaţi din China şi nu din România. Cum e posibil aşa ceva? Am aflat că în Germania este o taxă verde pentru cei care participă la licitaţii, cu cât este distanţa mai mare când participi la licitaţii, această taxă este mai mare. Cu alte cuvinte, încurajează pe producătorii autohtoni introducând această taxă. Se pare, în Germania, total legală", a afirmat liderul social-democrat.

Ciolacu a mai precizat că aceasta este "zona" în care PSD se va implica, menţionând că nu înţelege cum Unifarm a putut să cumpere măşti de import când există producători autohtoni.

"Aceasta este zona în care PSD se va implica. În acest moment vedem adevărata realitate, nu înţeleg în continuare cum, de exemplu, Unifarm a putut să cumpere atâtea măşti din import când avem producători autohtoni. Adevărat, poate nu erau dispuşi să facă ce acum este sesizat la DNA. Cum, întrebare legitimă a producătorilor, ajung măştile neconforme pe raft, când ele pot fi stopate de la vamă, un lucru pe care ar trebui să-l rezolve actualii guvernanţi (…). Am cunoscut astăzi un producător tânăr, cu o capacitate de 60 de milioane de măşti medicale pe lună. Nimeni de la Guvern nu i-a contactat şi nu au încercat măcar pentru rezervele strategice să luăm produse româneşti", a adăugat preşedintele PSD.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img