vineri, 29 martie, 2024

Marele avantaj al persoanelor cu alergii

Distribuie:

Publicat:

Alergiile, desi cauzeaza un disconfort considerabil, ar putea reduce riscul de aparitie a trei tipuri de cancer, prin stimularea sistemului imunitar, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii danezi de la Spitalul Universitar din Copenhaga. Cercetatorii danezi au descoperit faptul ca persoanele care sunt alergice la agentii iritanti obisnuiti, precum parfumurile sau nichelul, sunt mai putin expuse la riscul de aparitie a trei tipuri de cancer.

Aceste alergii, denumite “alergii de contact“, determina organismul sa creada in mod gresit ca este atacat si ajuta astfel sistemul imunitar sa indeparteze celelalte pericole din organism. Studiul a fost coordonat de medicul Kaare Engkilde de la Spitalul Universitar din Copenhaga, care a analizat dosarele medicale a circa 17.000 de adulti. Acesti pacienti au fost supusi unor teste pentru identificarea, prin aplicarea unor plasturi, a alergenilor de contact, in perioada 1984 – 2008. Peste o treime dintre pacienti (circa 6.000) au fost testati pozitiv la cel putin o alergie de contact. Medicii danezi au comparat apoi aceste rezultate cu datele oferite de Danish Cancer Registry.

Savantii danezi au descoperit in acest fel ca persoanele suferind de alergii de contact prezinta riscuri considerabil mai mici de a se imbolnavi de cancer mamar si de cancer de piele de tipul non-melanom, aceasta statistica fiind valabila pentru ambele sexe. Totodata, pacientele de sex feminin suferind de astfel de alergii prezinta un risc mai mic de aparitie a cancerului cerebral. Studii anterioare au evidentiat faptul ca persoanele alergice la polen si la praful din locuinte ar putea fi protejate contra cancerului. Aceste descoperiri intaresc “ipoteza imunosupravegherii”, potrivit careia persoanele alergice sunt mai putin predispuse sa se imbolnaveasca de cancer deoarece sistemul lor imunitar este suprareactiv.

Cercetatorii au descoperit insa si un numar mai mare de cazuri de cancer biliar la persoanele suferind de alergii de contact, acest fapt datorandu-se, dupa parerea lor, unei concentratii mai mari de metaboliti chimici care se acumuleaza in sange. Savantii danezi considera ca este nevoie de o serie de studii suplimentare care sa analizeze mai bine relatia cauza-efect si sa tina cont de alti factori de risc, precum statutul social si fumatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img