joi, 18 aprilie, 2024

Marile iubiri ale lui Ştefan cel Mare

Distribuie:

Publicat:

Marile iubiri ale lui Ştefan cel Mare. Domnitorul Moldovei a fost considerat un mare crai. De-alungul vieţii sale a avut parte de mai multe iubiri. Cu toate acestea o parte din realatiile enumarate mai jos, nu au o confirmare certa.

Cu Maria Voichita pare să fi avut o relaţie specială, ea fiind una din cele două fiice a lui Radu cel Frumos, domnitorul Munteniei. Xenopol are propria teorie despre această relaţie.

Se presupune că Ştefan cel Mare a fost cucerit de frumuseţea muntencei şi i-a fost concubina de pe când era căsătorit cu Maria de Mangop.

Domnitorul a aşteptat până în anul 1480 pentru a se cununa cu ea, când a atins vârsta maturităţii. Au rămas împreună vreme de aproape 25 de ani. A avut patru copii cu Maria: Bogdan al III-lea (succesorul tronului), Bogdan Vlad, Ana şi Maria Chiajna.

Marile iubiri ale lui Ştefan cel Mare

Caltuna din Brăila este una din cele două ibovnice ale lui Ştefan cel Mare despre care sunt dovezi istorice. Legătura dintre cei doi pare să fi fost una întâmplătoare, femeia fiind căsătorită. Împreună ar fi avut un fiu, Mircea.

Într-o scrisoare a brăilenilor către Ştefan cel Mare, document tradus din slavona şi publicat de istoricul Ion Bogdan, domnitorul Moldovei este apostrofat:

“Ai tu oare omenie, ai tu minte, ai tu creieri de-ţi prăpădeşti cerneală şi hârtia pentru un copil de curvă, fiul Caltunei, şi zici că-ţi este fiu”.

Maria din Hârlău i-a oferit lui Ştefan cel Mare pe Petru Rareş, unul din cei mai importanţi domni ai Moldovei. Nu există dovezi că ar fi fost căsătoriţi oficial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img