vineri, 19 aprilie, 2024

Marius Ursan, un ofițer de la Poliția de Frontieră, îi învață șah pe copiii din Huși

Distribuie:

Publicat:

Un ofiţer de la Poliţia de Frontieră îşi sacrifică timpul liber ca să îi învețe tainele şahului pe copiii din Huşi.

Pe lângă faptul că este un şahist cu rezultate excelente la competiţii, Marius Cornel Ursan este şi un dascăl foarte priceput, reuşind să-i facă pe micuţi să iubească tabla de joc.

“Deşi au doar 4 sau 5 ani, prind foarte repede şi deja ştiu să facă mutări şi să captureze piese, ceea ce mie mi se pare un progres real, mai ales că până acum avem doar vreo 3 sau 4 întâlniri”, ne-a spus, mândru, frontieristul Ursan, în timpul lecţiilor de la grădiniţă.

Omul legii este vicepreşedinte al clubului de şah din Huşi şi s-a oferit singur să-i înveţe pe micuţi, sacrificându- şi din timpul său liber şi fără să ceară nimic la schimb. El se simte îndeajuns de răsplătit de entuziasmul micuţilor şi e convins că aceste cursuri îi vor ajuta pe aceştia în aspectele vieţii.

“Copiii care studiază şahul încep să obţină rezultate mult mai bune la şcoală, iau note mai mari, observându- se, în general, o evoluţie a lor. Acest joc ajută la dezvoltarea gândirii, fiind un fel de matematică fără creion şi hârtie. Ar trebui introdus ca materie de studiu la şcoală”, a explicat Marius Cornel Ursan.

”In prezent impreuna cu alti doi colegi ai mei, politisti de frontiera Carare Elis si Cioanu Ginu cat si cu colegi de club domnii profesori Hanga Villy si Darie Virgil antrenam, in fiecare zi de sambata orele 10.00 – 12.00 un numar de 200 copii la sediul clubului, la sediul gradinitelor cat si la sediul Scolii nr. 3 din Husi. O facem doar din pasiune si este o taxa modica de 10 lei/luna (sau gratuit pentru cei care nu pot achita aceasta suma), cea mai mica din Romania in acest moment, iar cu banii obtinuti dezvoltam baza materiala tot pentru acesti copii. Echipa Clubului evolueaza in prezent in Divizia B a Campionatului National de Sah pe Echipe si am reusit de 2 ori sa obtinem locul II; ne dorim un loc I care sa ne permita accederea in Divizia A. Oricum de la an la an suntem tot mai puternici, cu rezultate tot mai bune, suntem cunoscuti la nivel national si avem rezzultate si la nivel international. Ne dorim un titlu de maestru national (sper sa il obtin intr-un an sau doi), ne dorim ca dintre acesti copii pe care ii antrenam sa ridicam sahisti de valoare si cat mai multi copii din Husi sa practice acest sport intrucat avem instructori buni dar in zona Husilor sunt multi copii capabili sa se afirme la nivel national si vom demonstra aceasta.” a declarat Marius Cornel Ursan pentru BZI.

sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img