marți, 16 aprilie, 2024

Maroc se folosește de minori pentru a încălca frontierele Spaniei

Distribuie:

Publicat:

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a acuzat sâmbătă Marocul că a instrumentat sute de minori pentru a încălca frontierele Spaniei după afluxul în enclava spaniolă Ceuta a mii de migranţi la începutul săptămânii trecute, apreciind episodul ca "inacceptabil", notează AFP.

"Un lucru este clar: atunci când minori sunt utilizaţi ca instrument pentru a încălca frontierele teritoriale ale Spaniei, este inacceptabil", a declarat ministrul la postul naţional de televiziune RTVE cu prilejul unei ceremonii de Ziua Forţelor Armate.

De la 17 mai, cel puţin 8.000 de candidaţi la emigrare, printre care numeroşi tineri, au pătruns ilegal în enclava spaniolă după ce grănicerii marocani le-au permis trecerea. Cei mai mulţi au fost întorşi înapoi, dar peste 800 de minori marocani au rămas în Ceuta, majoritatea cutreierând străzile. Autorităţile din Ceuta acţionează încercând să le găsească părinţii pentru a le asigura întoarcerea, o sarcină dificilă.

"Este inacceptabil" atât din punctul de vedere al "dreptului internaţional, cât şi al legilor umanitare", a adăugat Margarita Robles.

"Nicio ţară care acţionează în spiritul unei bune vecinătăţi nu poate folosi minorii în acest fel", şi-a exprimat ea indignarea.

Spania, a subliniat ministrul, a fost întotdeauna "unul dintre principalii susţinători ai Marocului, dar cerem respect din partea Marocului, deoarece este el cheia coexistenţei", a continuat ea.

Potrivit Madridului, printre migranţi 1.500 erau minori, în timp ce asociaţia umanitară Amnesty International a citat cifra de 2.000. Autorităţile din Ceuta au acuzat Marocul că a manipulat minorii pentru a-i încuraja să treacă frontiera cu scopul de a exercita presiuni asupra Madridului în contextul crizei diplomatice dintre cele două ţări din cauza prezenţei pe teritoriul spaniol a lui Brahim Ghali, liderul Frontul Polisario.

Miile de migranţi au reuşit să treacă frontiera în masă, deoarece grănicerii marocani i-au lăsat în mod deliberat să treacă, ceea ce a fost văzută ca o măsură de retorsiune după spitalizarea în Spania a liderului Polisario.

Acest aflux uriaş de persoane a provocat temeri legate de o răspândire crescută a coronavirusului, dar până vineri au fost înregistrate doar 39 de cazuri importate, potrivit Ministerului Sănătăţii, conform agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img