joi, 28 martie, 2024

Masura radicala propusa de Igor Dodon privind examenul de Bacalaureat. Ministrul Educatiei din Republica Moldova crede ca este “o gluma”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus joi o initiativa legislativa care ar presupune excluderea obligativitatii examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o initiativa catalogata drept “o gluma” de catre actualul ministru al educatiei Corina Fusu, relateaza Deschide.md.

Intr-o postare pe Facebook, Corina Fusu subliniaza ca pregatirea copiilor pentru secolul al XXI-lea si provocarile lui inseamna “o educatie de calitate, moderna”.

“Aceasta presupune mai multa cunoastere si un proces de invatare in ritm cu dezvoltarea tehnologiei. Nu inseamna lipsa de standarde, asa cum doresc unii. Modernizarea educatiei e un pas spre viitor nu spre trecut. Propunerea Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSDM) este o gluma, dar si o dovada in plus ca gandirea politica regreseaza. Destinul copiilor nostri nu este obiect de joaca la ‘ruleta ruseasca‘, ci se constituie zilnic in scoli, cu respect pentru copii, parinti si dascali”, a mentionat ea.

Potrivit Deschide.md, Dodon a venit cu trei propuneri de reformare a modului in care elevii sa absolve liceul. Prima prevede ca fiecare elev, fara exceptie, sa primeasca la incheierea studiilor un certificat de finalizare a scolarizarii, chiar daca nu a sustinut examenele de bacalaureat. A doua propunere mentioneaza ca liceenii care vor dori sa sustina BAC-ul trebuie sa depuna o cerere in acest sens la administratia scolii. Pana acum, faceau cerere doar cei care nu voiau sa dea BAC-ul. “Acum propunem sa fie invers: sa scrie cerere cei care vor sa dea BAC-ul”, specifica initiativa prezidentiala. In fine, a treia propunere prevede ca in paralel cu BAC-ul obisnuit, universal sa existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori sa devina student la arte, sa nu fie obligat sa dea BAC-ul general, ci sa poata alege alte 2-3 discipline, in baza carora sa dea un examen de profil in liceu, iar cu rezultatele de la acel examen sa pretinda un loc la institutiile superioare de profil.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ex-viceministru al educatiei, in prezent vicepresedinta a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), al fostului ministru al educatiei Maia Sandu, il contrazice pe Igor Dodon si explica faptul ca unele din aceste initiative se regasesc deja in regulamentul privind organizarea bacalaureatului. Ea subliniat ca si in prezent absolventii de liceu care nu sustin BAC-ul primesc un certificat de studii liceale, iar pentru a fi acceptati la acest examen, candidatii trebuie sa depuna o cerere. Referitor la examenele de profil, acestea deja se desfasoara, intrucat in prezent bacalaureatul este sustinut la patru profiluri: Umanist, Real, Arte si Sport, mai precizeaza Liliana Nicolaescu-Onofrei.

In cadrul campaniei electorale, Igor Dodon a spus ca examenul de bacalaureat ar trebui eliminat, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi si ca ar fi provocat chiar si cazuri de suicid, declaratiile sale fiind criticate de specialisti si societatea civila.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img