vineri, 29 martie, 2024

Medicamente care pot afecta memoria. Cu ce le poti inlocui

Distribuie:

Publicat:

S-ar putea ca tratamentul pe care il iei sa contina medicamente care pot afecta memoria. Poate fi infricosator sa constati ca brusc sau treptat incepi sa uiti sau sa nu iti mai amintesti diverse lucruri. Verifica lista de mai jos si vezi daca medicatia prescrisa pentru tine are ca efect secundar pierderea de memorie.

Pierderile de memorie sunt asociate, de regula, cu imbatranirea. Daca nu esti diagnosticata cu vreun tip de dementa precum Alzheier, dar observi ca memoria iti joaca feste, s-ar putea ca de vina sa fie medicatia. Sunt medicamente care pot afecta memoria, acesta fiind un efect secundar. Tranchilizantele, antidepresivele, unele medicamente pentru tensiunea arteriala si alte medicamente pot afecta memoria, de obicei provocand sedare sau confuzie. Discutati cu medicul dumneavoastra daca suspectati ca un medicament nou va da astfel de
probleme. Iata cateva medicamente care pot afecta memoria:

Benzodiazepine si unele medicamente care scad colesterolul

Agentii anti-anxietate, anti-depresie pot provoca pierderi de memorie datorita efectului sedativ pe care il au asupra anumitor parti ale creierului. Efectele medicamentului isi lasa amprenta in special in transferul evenimentelor de la memoria pe termen scurt la memoria pe termen lung. Midazolam, in special, se crede ca are proprietati amnezice severe.

Statinele si alte medicamente destinate hipercolesterolemiei pot afecta memoria prin scaderea nivelului de colesterol atat in ​​creier, cat si in sange. Lipidele din sange sunt esentiale in formarea conexiunilor intre celulele nervoase, care stau la baza proceselor de memorare si invatare.

Medicamente pentru epilepsie si analgezice opioide

Anticonvulsivantele limiteaza convulsiile prin deprimarea fluxului de semnale in sistemul nervos central (SNC), ceea ce poate conduce la pierderea memoriei. Analgezicele opioide functioneaza prin determinarea fluxului de semnale de durere in SNC si prin reactia emotionala a durerii la durere. Modul in care actioneaza aceste narcotice s-a dovedit ca creste riscul de pierdere a memoriei.

Medicamente care pot afecta memoria: agonisti de dopamina

Agonistii de dopamina sunt prescrise in tratamentul bolii Parkinson. Aceste medicamente activeaza caile de semnalizare a dopaminei – neurotransmitator care este esential pentru functiile creierului, cum ar fi motivatia, placerea, controlul motor fin, invatarea si memoria. Din aceasta cauza, agonistii de dopamina pot duce la efecte secundare majore, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie, deliruri si comportamente compulsive.

Antihipertensive, medicamente pentru incontinenta si antihistaminice

Se considera ca beta-blocantii cauzeaza probleme de memorie prin interferarea cu norepinefrina si epinefrina. Ambele substante sunt mesageri chimici cheie in creier. Medicamentele pentru incontinenta – agentianticolinergici, pot provoca pierderi de memorie, deoarece blocheaza actiunea acetilcolinei. Aceasta este un mesager chimic implicat cu multe functii in organism. Riscul de pierdere a memoriei si declin cognitiv este agravat atunci cand pacientii iau medicamente pentru incontinenta pentru o perioada lunga de timp. Sau cand sunt utilizate cu alte medicamente anticolinergice.

Similar medicamentelor pentru incontinenta, aceste medicamente anti-alergice inhiba actiunea acetilcolinei, mesagerul chimic care mediaza multe functii corporale. In creier, acetilcolina inhiba activitatile din centrele de memorie si de invatare.

Posibili inlocuitori pentru medicamente care pot afecta memoria

Daca luati aceste medicamente, intrebati medicul despre inlocuirea cu unul dintre cele mentionate mai jos. Daca luati Paroxetina (Paxil): inlocuiti cu un alt antidepresiv, cum ar fi fluoxetina (Prozac) sau sertralina (Zoloft), sau un alt tip de antidepresiv, cum ar fi duloxetina (Cymbalta) sau venlafaxina (Effexor).

Luati cimetidina (Tagamet): inlocuiti cu un alt tip de medicament pentru arsuri la stomac, cum ar fi lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec) sau esomeprazol (Nexium). Daca luati oxibutinina (Ditropan) sau tolterodina (Detrol, Detrusitol): inlocuiti cu alte medicamente pentru o vezica hiperactiva, cum ar fi trospium (Sanctura), solifenacin (Vesicare) sau darifenacin (Enablex).

Luati amitriptilina (Elavil), desipramina (Norpramin) sau nortriptilina (Aventyl, Pamelor): inlocuiti cu un alt tip de medicament, in functie de motivul pentru care medicul dumneavoastra a prescris un antidepresiv triciclic (dureri neuropatice, depresie etc.). Luati medicamente pentru raceli sau alergie care contin bromfeniramina, clorfeniramina sau difenhidramina: inlocuiti cu loratadina (Claritine) sau alte antihistaminice care nu sedeaza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img