joi, 28 martie, 2024

Mesajul liderilor UE după interzicerea gazelor rusești: Energia ieftină a dispărut

Distribuie:

Publicat:

Liderii UE au avertizat vineri că ”energia ieftină a dispărut” şi au convenit să intensifice pregătirile pentru reduceri viitoare ale livrărilor de gaze ruseşti, acuzând Moscova că transformă energia într-o armă printr-o restrângere a vânzărilor, despre care Germania a avertizat că i-ar putea închide parţial industria, transmite Reuters. La o zi după sărbătorirea înscrierii Kievului pe drumul către aderarea la bloc, summitul de vineri de la Bruxelles a fost o reflecţie sobră asupra impactului economic al invadării Ucrainei de către Rusia, cu îngrijorări tot mai mari privind creşterea preţurilor şi avertismente privind ”o iarnă grea”.

”Inflaţia este o preocupare majoră pentru noi toţi”, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, la încheierea summitului de două zile. El a spus că ”războiul de agresiune al Rusiei creşte preţul alimentelor, energiei şi mărfurilor”, adăugând că liderii au convenit să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile de politică economică. Summitul a căzut de acord asupra unor câţiva paşi concreţi, dar liderii au solicitat Comisiei Europene să găsească mai multe modalităţi de a asigura ”aprovizionarea la preţuri accesibile” din cauza ”transformării în armă a gazelor de către Rusia”.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că identificarea unor surse alternative de gaze este deja în desfăşurare, livrările de GNL din SUA fiind mai mari cu 75% faţă de anul trecut, iar livrările de gaze din Norvegia mai mari cu 15%.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img