joi, 25 aprilie, 2024

METODA “ACCIDENTUL” pacaleste o femeie de la Vetrisoaia. Batrana i-a oferit unui necunoscut o suma mare de bani

Distribuie:

Publicat:

Miercuri, 5 aprilie, o batrana in varsta de peste 80 de ani, din localitatea vasluiana Vetrisoaia, a fost inselata prin metoda “ACCIDENTUL”. Femeia i-a dat unui necunoscut suma de 5.000 de lei, bani pe care ii strangea de foarte mult timp. Mentionam faptul ca aceeasi persoana a fost amagita, in cursul anului trecut, de catre niste persoane de etnie rroma, oferindu-le 2.500 de lei.

METODA “ACCIDENTUL” Femeia, in varsta de peste 80 de ani, le-a relatat politistilor ca, pe 5 aprilie, in jurul orei 11,00, in timp ce se afla acasa, a fost apelata pe telefonul fix de catre un individ, care s-a recomandat ca fiind un apropiat al unei cunostinte de-a batranei, pe nume George. I-a cerut 5.000 de lei pe motiv ca George ar fi suferit un accident si are nevoie urgenta de bani. Femeia, credula si cu suflet mare, s-a dus imediat si si-a scos economiile din ascunzatoare, apoi a mers la strada principala, pentru a se intalni cu o persoana necunoscuta, casa sa-i dea banii
Pe ulita catre strada, batrana s-a intalnit cu fiul ei, care se intorcea acasa. I-a spus acestuia ca merge sa dea niste bani cuiva, dar pentru ca omul nu a intrebat-o ce suma, ea si-a continuat drumul. Femeia s-a intalnit cu necunoscutul, i-a dat suma si s-a intors acasa. Abia atunci i-a povestit fiului despre acea cunostinta pe nume George. Imediat, fiul victimei l-a sunat pe adevaratul George, care a infirmat povestea cu accidentul si banii. Afland adevarul, oamenii au sunat la numarul unic de urgenta 112.
La fata locului s-a deplasat imediat un echipaj al Politiei Rurale si unul de la Politia Husi.
De specificat este ca in cursul serii de marti, 4 aprilie, alta batrana din localitatea Vetrisoaia a fost sunata de catre un necunoscut, care s-a prezentat drept medic si i-a solicitat suma de 2.500 de lei. Din fericire, femeia nu s-a lasat amagita de individul din spatele apelului telefonic.
METODA ACCIDENTUL. Pentru a preveni victimizarea prin aceasta metoda, politistii vasluieni recomanda cetatenilor sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
Sunt vizate persoanele mai in varsta, ai caror copii sau rude apropiate sunt plecate in strainatate ori mutate in alte localitati din tara, care nu mai locuiesc cu ei. Aceasta metoda presupune, in principal, utilizarea sau apelul la un numar de telefon fix.
Metoda utilizata este simpla si implica, de regula, doua persoane. Astfel, o persoana telefoneaza parintilor si sustine ca este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o alta persoana se da drept fiul, care vorbeste, plangand sau neclar, apoi il paseaza la telefon pe avocat.
Inselaciunea poate avea urmatorul scenariu: o ruda apropiata a fost implicata intr-un accident rutier grav si trebuie sa plateasca bani victimei, pentru a scapa de intocmirea unui dosar penal si de pedeapsa cu inchisoarea.
Pentru prevenirea unor astfel de situatii, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani.
De asemenea:
1. Verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier, dandu-i un telefon!
2. Solicitati cat mai multe detalii despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare! In acelasi timp, apelati 112 pentru a cere asistenta! Trebuie retinut ca nici Politia, nici Parchetul, nu retin telefoanele mobile ale celor implicati intr-un accident rutier.
3. In cazul unui accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens sau daca este facuta prin intermediul unor societati de asigurari.
4. Fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dv. si sa afle detalii despre familie sau vecini.
5. Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu.
METODA ACCIDENTUL. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini.
METODA ACCIDENTUL. Atentie! Persoanele vizate sunt cele de varsta a doua si a treia, care se presupune ca au bani si rude care nu se afla in proximitatea lor.
Pe ce se mizeaza:
— Incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei in stare de anxietate si conditii presante;
— Incapacitatea de evalua rational situatia in stare de urgenta;
— Empatia si compasiunea ridicate ale victimei, precum si predispozitia acesteia de a se increde usor in oameni.
METODA ACCIDENTUL. Politistii vasluieni efectueaza cercetari in vederea identificarii autorilor si fac un apel catre cetateni pentru a nu da curs solicitarilor de a trimite bani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img